Charts.cz/Fórum/Dividendy vs. indexy – co je lepší pro investice?

Dividendy vs. indexy – co je lepší pro investice?

Nedávno jsem se začal více zajímat o investice a narazil jsem na dvě varianty, které mi přijdou zajímavé – dividendová ETF a indexová ETF. Rád bych se zeptal, co si o tom myslíte. Vlastně, pokud jde o dlouhodobé investice, co je lepší volba? Mám na mysli nejen samotné výnosy, ale i stabilitu a rizika spojená s těmito dvěma typy fondů. Slyšel jsem, že dividendové ETF mohou poskytovat pravidelný příjem díky vypláceným dividendám, což zní lákavě, zvlášť pro ty, kteří chtějí budovat pasivní příjem. Na druhou stranu, indexová ETF se zdají být méně rizikové a mohou nabízet širší diverzifikaci, což by mohlo potencionálně vést k většímu růstu hodnoty v čase. Jaké máte zkušenosti s těmito fondy? Jaké výhody nebo nevýhody vidíte u jednoho nebo druhého typu? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním do těchto produktů. Také mě zajímá, zda je lepší mít podíl v jednom z těchto fondů nebo diversifikovat mezi oba typy. Co byste doporučili začátečníkovi jako jsem já? Díky za vaše názory!

169 slov
1.7 minut čtení
19. 7. 2024
Michal Bílek
Michal Bílek

Takže, co se týče dividendových vs. indexových ETF, oba mají svoje výhody a nevýhody. Pokud hledáš pravidelný příjem, tak dividendová ETF jsou super, protože vyplácí dividendy, což je fajn pro pasivní příjem. Ale zas je tam riziko, že ne všechny společnosti, co vyplácejí dividendy, jsou stabilní a mohou je v těžkých časech snížit nebo zrušit.

Na druhou stranu indexová ETF ti dají větší diverzifikaci. Investuješ do celého trhu nebo do určitého sektoru a tím pádem je to méně rizikové. V dlouhodobém horizontu se ukazuje, že indexy přinášejí solidní růst. Samozřejmě, když se trhy propadnou, tak to pocítíš na svém portfoliu víc než u dividendových ETF.

Osobně bych doporučil mix obojího. Mít nějaké dividendové ETF pro ten příjem a zároveň indexová ETF pro stabilitu a růst. Takže bys mohl mít jak pasivní příjem, tak i potenciální zhodnocení investice. Je dobrý si zkusit obě varianty a sledovat, jak ti to vyhovuje.

147 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Takže, co se týče dividendových a indexových ETF, tak každý má svoje pro a proti. Dividendové ETF fakt můžou být super na pasivní příjem, když dostáváš ty pravidelný dividendy. Je to fajn, pokud hledáš něco, co ti přinese cash flow třeba do důchodu nebo tak. Ale pamatuj, že dividendy nejsou zaručený, takže můžeš mít měsíce bez vyplácení.

Na druhou stranu indexový ETF jsou většinou víc diverzifikovaný. Tím pádem mají nižší riziko, protože se rozkládáš přes víc akcií. V dlouhém horizontu to pak může vést k zajímavýmu růstu hodnoty, což je dobrý pro investice na penzi nebo něco podobného.

Myslím, že nejlepší cesta je kombinace obojího. Můžeš mít říkajme část peněz v dividendových ETF pro ten příjem a zbytek v indexových pro potenciální růst. Tak budeš pokrytej jak z cash flow, tak i z hlediska růstu investice. Začátečníkům bych určitě doporučil diversifikaci – víc typů ETF ti dá lepší výsledek a klidnější spaní.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 7. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová