Charts.cz/Fórum/Mohu ztratit peníze v realitních fondech, i když trh roste?

Mohu ztratit peníze v realitních fondech, i když trh roste?

Zajímalo by mě, jestli je možné ztratit peníze v realitních fondech, i když se celkově trh s nemovitostmi a realitami vyvíjí pozitivně a roste. Říká se, že investice do nemovitostí jsou jedny z nejstabilnějších a že realitní fondy obvykle přinášejí dobré výnosy. Ale slyšel jsem různé názory, které naznačují, že i přesto, že trh roste, mohou jednotlivé fondy nebo konkrétní investice vykazovat ztráty. Může to být způsobeno špatnou správou fondu, vysokými náklady na údržbu nemovitostí nebo dokonce nevhodnými investicemi do jiných aktiv v rámci fondu? Navíc, co se stane, když fond investuje do nemovitostí v oblastech, které nezaznamenávají stejný růst jako zbytek trhu? Mohu se tedy dostat do situace, kdy jsem na papíře v zisku díky rostoucím cenám nemovitostí, ale na účtu mi peníze chybí kvůli nějakým poplatkům nebo odpisům? Bylo by skvělé slyšet názory od lidí, kteří mají zkušenosti s investováním do realitních fondů a jaké jsou jejich názory na tento problém. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
10. 9. 2022
Bohumil Hůlka
Bohumil Hůlka

Jo, je to možný. I když trh roste, investice do realitních fondů můžou skončit ve ztrátě. Záleží to na několika faktorech. Můžeš mít fond, co investuje do špatně umístěných nemovitostí, nebo do oblastí, co nerostou tak rychle jako zbytek trhu. Špatná správa fondu je taky problém – špatné rozhodnutí ohledně nákupu nebo prodeje může znamenat ztrátu. Navíc náklady na údržbu a poplatky můžou sežrat výnosy, takže i když ceny nemovitostí rostou, na konci dne ti nic nezbyde. Takže jo, hrozba ztráty tu rozhodně je, i když trh vypadá zdravě.

89 slov
0.9 minut čtení
1. 2. 2024
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová

Jasně, můžeš ztratit peníze v realitních fondech i když trh roste. I když se celkově trh s nemovitostmi vyvíjí pozitivně, konkrétní fondy můžou mít problémy. Například špatná správa fondu, vysoké náklady na údržbu nebo investice do špatných lokalit můžou vést k tomu, že fond nevydělává. Navíc, pokud fond investuje do oblastí, které nerostou, tak i když trh jako celek jde nahoru, ty můžeš být na tom špatně. Takže jo, můžeš mít na papíře zisk díky rostoucím cenám, ale kvůli poplatkům, odpisům nebo neefektivnímu hospodaření fondu skončíš se ztrátou na účtu. Je dobrý se podívat na konkrétní výkonnost fondu a jaké má poplatky předtím, než investuješ.

105 slov
1.1 minut čtení
3. 12. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek