Charts.cz/Fórum/Jak diverzifikovat své investice do kryptoměn a na co si dát pozor?

Jak diverzifikovat své investice do kryptoměn a na co si dát pozor?

Zajímalo by mě, jak vlastně co nejlépe rozložit své investice do různých kryptoměn, aby se minimalizovalo riziko. Četla jsem spoustu článků o tom, že je důležité mít portfolio složené z více měn, ale jak to udělat správně? Mám se soustředit na známější kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum, nebo bych měla zkusit i nějaké menší altcoiny? A co NFT, má smysl je zahrnout do portfolia? Jakým způsobem bych měla hodnotit riziko jednotlivých projektů, abych neinvestovala do něčeho, co by mohlo skončit špatně? Existují nějaké konkrétní metody, které by mi pomohly vyhodnotit potenciální výnosy a možnosti ztrát? Také by mě zajímalo, na co si mám dávat pozor při investování do nových a neprověřených projektů. Jak poznám, jestli je projekt legitimní nebo jestli jde jen o podvod? Je lepší držet investice dlouhodobě nebo častěji obchodovat? A co se týče investičních platforem - jsou nějaké, které jsou považovány za bezpečnější než ostatní? Jak moc je důležité sledovat trendové analýzy a zprávy v krypto světě? Ráda bych slyšela názory a tipy od zkušenějších investorů. Co děláte vy pro to, abyste měli své investice rozložené tak, aby to bylo efektivní a hlavně bezpečné?

187 slov
1.9 minut čtení
13. 12. 2022
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Diverzifikace je fajn a určitě důležitá, aby se rozložilo riziko. Třeba začít s většími kryptoměnami jako Bitcoin a Ethereum je rozumný krok. Ty jsou víc stabilní a mají za sebou nějakou historii. Pak můžeš přidat pár menších altcoinů, ale tady je dobrý si dát pozor na jejich tržní kapitalizaci a tým za projektem. Ověřuj si, co dělají, jaký mají plán a jestli už něco dokázali.

NFT jsou spíš specializovanější záležitost, takže pokud tě to zajímá, tak proč ne, ale neinvestuj do toho všechno. Hodnocení projektů podle whitepaperu, komunity a sociálních sítí ti může pomoct zjistit, jestli je něco legit nebo podvod. A určitě se vyhýbej projektům s příliš slibnými výnosy bez jasného plánu.

Ohledně obchodování - dlouhodobé držení často přináší víc klidu než časté obchodování, ale záleží na tvém stylu. Sleduj trendy a zprávy, protože to ovlivňuje ceny. Co se platforem týče, vybírej ty s dobrou reputací a zabezpečením. Celkově je důležitý mít jasno v tom, kolik jsi ochotná ztratit a investovat jen to, co si můžeš dovolit. Drž se základů a nezapomeň na zdravý rozum.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 6. 2024
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl

Diverzifikace je fakt důležitá, to máš pravdu. Měla bys mít v portfoliu jak Bitcoin a Ethereum, protože ty jsou jako stabilnější a známější, ale zkus taky nějaké menší altcoiny. Třeba podívej se na projekty jako Cardano nebo Solana, ale dej si pozor na jejich fundamentální hodnotu. S NFT to chce opatrně, nejsou pro každého a hodně záleží na tom, co kupuješ.

Při hodnocení rizika sleduj, jak dlouho je projekt na trhu, kdo za ním stojí a kolik má komunitu. Zkus hledat i auditované projekty, to ti může pomoct. Obecně platí, že pokud ti něco připadá podezřelé, tak to radši vynechej.

Co se týče dlouhodobého držení vs. obchodování, záleží na tvém stylu. Někteří lidé raději investují na delší dobu a neřeší denní výkyvy, jiní rádi obchodují a snaží se zachytit trendy. A ohledně platforem – Coinbase a Binance jsou poměrně bezpečné, ale vždycky si udělej vlastní průzkum. Sledování trendů a zpráv je dobré, pomůže ti to mít přehled o trhu a případných změnách. Drž se základních pravidel a hlavně investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

176 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2024
Milena Šebestová
Milena Šebestová