Charts.cz/Fórum/Proč tak rychle kolísá hodnota altcoinů?

Proč tak rychle kolísá hodnota altcoinů?

V poslední době mě strašně zajímá, proč se hodnota altcoinů tak neuvěřitelně rychle mění. Když jsem poprvé začal sledovat trh s kryptoměnami, připadalo mi to jako jedno velké bludiště. Když se podívám na grafy, vidím ty šílené výkyvy nahoru a dolu, a to skoro ze dne na den. Co vlastně tyto pohyby způsobuje? Vím, že existuje spousta faktorů jako nabídka a poptávka, ale je to opravdu jen o tom? Jak moc ovlivňují novinky v oblasti technologií nebo celková nálada na trhu? A co investoři – mají jejich emoce vliv na ceny? Taky jsem slyšel o pump and dump schématech, které by mohly mít vliv na menší altcoiny. Jak moc se vlastně dá těmto pohybům věřit? A co regulace ze strany vlád nebo nějaké zásahy velkých hráčů na trhu? Mám pocit, že v kryptoměnách se točí obrovské peníze a tím pádem může být všechno mnohem volatilnější než u tradičních investic. Zajímalo by mě, jestli se dá nějak předpovědět, kdy altcoiny vzrostou nebo naopak spadnou. Co si myslíte vy? Je to všechno jen otázka spekulace, nebo existují nějaké konkrétní ukazatele, které by mohly pomoci lépe porozumět tomu, co se děje s hodnotou těchto měn?

192 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2024
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová

Jo, je to šílené, jak moc ty altcoiny skáčou. Hlavně je to způsobený tím, že trh s kryptoměnama je furt ještě dost mladý a malý, takže i malý objemy obchodů můžou zahýbat cenama. Zprávy z technologického světa nebo nějaký nový vývoj můžou lidi vyhecovat do nákupů nebo prodejů. A emoce hrajou obrovskou roli – strach nebo chamtivost dokážou udělat divy.

Pump and dump schémata jsou taky velký problém, hlavně u menších coinů. To pak vypadá, že ceny letí nahoru, ale ve skutečnosti to je jen manipulace. Co se týče regulací, tak ty můžou mít vliv, ale ne vždycky. Velcí hráči na trhu mají taky sílu rozhýbat ceny, když jednou kliknou na tlačítko.

Pokud jde o předpovědi, tak to je víc o štěstí než o nějakých konkrétních ukazatelích. Něco může vypadat slibně podle grafů a stejně se to propadne. Takže jo, většinou je to fakt spekulace a kdo ví, co se stane zítra.

151 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2024
Jana Vlková
Jana Vlková

Jo, volatilita altcoinů je fakt šílená. Hlavně je to všechno o nabídce a poptávce, ale není to jen to. Novinky ohledně technologií a projektů hrají velkou roli – když se něco nového oznámí nebo když vyjde nějaká aktualizace, ceny mohou skákat nahoru jako blázen. A samozřejmě emoce investorů také, strach nebo chamtivost dokážou udělat divy.

Pump and dump schémata jsou taky problém, zejména u menších altcoinů, kde pár velkých hráčů může ovlivnit cenu víc než u bitcoinu nebo etherea. Pak tu máme regulace, které můžou trh dost ovlivnit, když se objeví nějaké zprávy o zákonech nebo restrikcích.

Co se předpovědí týče, je to fakt těžké. Někdy se dá něco vyčíst z grafů nebo trendů, ale jinak je to hodně o spekulaci. Když je dobrá nálada na trhu, tak altcoiny obvykle rostou, ale jakmile se něco zvrtne, může to spadnout během pár hodin. Takže pokud do toho chceš jít, buď připravený na to, že sleduješ hodně rychlé změny a klidně si udělej vlastní analýzu.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Rudolf Starý
Rudolf Starý