Charts.cz/Fórum/Co se stane s dividendami, když investuju do ETF?

Co se stane s dividendami, když investuju do ETF?

V poslední době hodně přemýšlím o investování do ETF a zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s dividendami. Když si koupím akcie nějakého ETF, dostanu také podíl na dividendách, které vyplácejí společnosti uvnitř tohoto fondu? Říká se, že ETF sledují určité indexy a kupují akcie firem, které tyto indexy reprezentují, ale co se stane s těmi dividendami? Je to tak, že když společnosti vyplatí dividendy, tak je fond shromáždí a pak je rozděluje mezi nás, investory? Nebo to funguje jinak? A co když ETF reinvestuje tyto dividendy zpět do fondu? To bych jako investor mohl mít výhodu v tom, že by se mi moje investice mohla ještě víc zhodnocovat? Jaký je rozdíl mezi ETF, které dividendy vyplácejí, a těmi, které je reinvestují? Zajímalo by mě i to, zda jsou nějaké daně spojené s těmito dividendami a jak to ovlivňuje moji celkovou návratnost investice. Jak to tedy vlastně je s těmi dividendami v ETF? Díky za jakékoli informace alebo zkušenosti!

160 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2021
Antonín Netolický
Antonín Netolický

Když investuješ do ETF, tak jo, dostaneš podíl na dividendách, co vyplácejí společnosti uvnitř fondu. Jak to funguje? No, většina ETF shromáždí ty dividendy od akcií, co mají v portfoliu a pak je buď vyplatí jako hotovost mezi investory, nebo je reinvestují zpátky do fondu. To znamená, že pokud máš ETF, co vyplácí dividendy, dostaneš je na svůj účet a můžeš s nimi dělat, co chceš – třeba si je nechat nebo koupit další akcie. Když máš ETF, co reinvestuje dividendy, tak ti to vlastně zhodnocuje investici automaticky – kupuje další akcie a tím ti roste hodnota tvého podílu.

Rozdíl mezi těmi ETF je fakt v tom, jak přistupují k dividendám. Když dostáváš hotovostní výplaty, můžeš mít víc likvidity, ale reinvestice ti potenciálně přinese víc zhodnocení v dlouhém období. A jo, ohledně daní – dividendy jsou zdaněné jako příjem, takže na to si dej pozor. Celkově to ovlivňuje návratnost investice, protože daně si vezmou část z toho, co bys jinak mohl mít jako zisk. Takže tohle všechno hraje roli v tom, jak se ti tvoje investice vyplatí.

177 slov
1.8 minut čtení
11. 10. 2023
Václav Jirka
Václav Jirka

No, tak to je celkem jednoduchý. Když investuješ do ETF, tak v podstatě jo, dostáváš podíl na dividendách, co vyplácejí ty firmy uvnitř fondu. ETF shromáždí všechny ty dividendy a pak je rozdělí mezi investory, takže ty jako držitel ETF akcií dostaneš svůj díl. Ale můžeš narazit na ETF, který dividendy reinvestuje, což znamená, že místo aby je vyplatili, tak je zpátky investují do fondu. To může být fajn, protože ti to pomůže k většímu zhodnocení investice v dlouhém horizontu. Rozdíl mezi těma dvěma typama je teda hlavně v tom, jestli chceš cash teď hned nebo radši růst hodnoty na účtu později. Co se daní týče, dividendy jsou většinou zdaněný, takže tady musíš počítat s nějakýma poplatkama, což ti sníží celkovou návratnost. Takže jo, divi v ETF fungujou docela jednoduše, ale je dobrý vědět, co přesně kupuješ a jak to ovlivní tvoje peníze.

143 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2023
Rudolf Starý
Rudolf Starý