Charts.cz/Fórum/Je pravda, že burzy jsou vždycky hacknuté a moje peníze nejsou v bezpečí?

Je pravda, že burzy jsou vždycky hacknuté a moje peníze nejsou v bezpečí?

V poslední době se čím dál víc setkávám s názorem, že burzy a různé platformy pro obchodování s kryptoměnami nebo akciemi jsou vlastně neustále ohroženy hackery a že to, co si tam uložíme, je v podstatě v neustálém nebezpečí. Je to pravda? Lidé se bojí o své peníze a já mám pocit, že čím víc se o tom mluví, tím víc roste panika. Slyšel jsem příběhy o tom, jak burzy jako Mt. Gox nebo další byly doslova vybrány do posledního centu a to mě děsí. Opravdu nemůžu mít žádnou jistotu, že moje investice v kryptoměnách nebo na akciovém trhu jsou bezpečné? Mám raději držet peníze v trezoru doma nebo investovat do něčeho jiného, co by mi dalo větší pocit bezpečí? Jaké máte zkušenosti vy? Je možné, aby byly burzy dostatečně zabezpečené, nebo je to jen iluze? Co si myslíte o různých opatřeních, která burzy zavádějí k ochraně uživatelů? Ochrana soukromí, dvoufázové ověření a další technologie opravdu pomáhají, nebo je to jen marketingový tah? Jak se vlastně takové útoky dějí a co můžeme udělat pro to, abychom se chránili? Je lepší mít peníze ve vlastní peněžence než na burze? Co byste doporučili začátečníkovi, který se snaží orientovat v tomto světě plném rizik?

201 slov
2 minut čtení
18. 2. 2023
Vojtěch Vaculík
Vojtěch Vaculík

No, to je fakt, že burzy dost často čelí útokům. Mt. Gox je klasika, totálně zpackaný příklad, jak se to může vymknout kontrole a lidi pak přijdou o prachy. Ale není to tak, že by byly všechny burzy pořád hacknuté. Většina z nich se snaží zabezpečit co nejvíc, mají různý ochrany jako dvoufázový ověření a další technologie. To určitě nějak pomáhá, ale nikdy nemůžeš mít stoprocentní jistotu.

Mnohem bezpečnější je mít peníze ve vlastní peněžence, ideálně hardwarový peněžence, kde máš klíče jen ty. To ti dá trochu klidu. Tím pádem jsi méně závislý na burzách. Ale i tak si dej pozor, prostě sleduj, co kde děláš a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Začátečník by měl začít s menšími částkami a učit se o tom víc. Vždycky je lepší mít nějaký základní znalosti než jen slepě důvěřovat platformám. Takže jo, je to riziko, ale dá se mu čelit.

147 slov
1.5 minut čtení
4. 12. 2024
Denisa Kopalová
Denisa Kopalová

Není to tak černobílé, jak se zdá. Jo, burzy byly hacknuté a ty příběhy jako Mt. Gox fakt děsí, ale ne všechny burzy jsou na tom stejně. Některé mají lepší zabezpečení než jiné. Dvoufázové ověření a další technologie fakt pomáhají, i když to není 100% záruka. Pokud máš větší částku, držet to v trezoru nebo v hardwarové peněžence je rozhodně bezpečnější než na burze. Mnoho lidí to dělá, protože vědí, že jejich klíče jsou jen u nich. Ale zase, s tím souvisí i odpovědnost – pokud ztratíš klíč, peníze jsou fuč. V poslední době se burzy snaží zlepšit ochranu uživatelů právě kvůli těmto skandálům, takže to není úplně iluze, ale rozhodně je dobré být opatrný. Pro začátečníka bych doporučil rozložit investice a nevsázet všechno na jednu kartu. A předtím, než něco uděláš, prostě si o tom zjisti víc info. Je dobrý mít plán a vědět, co děláš.

147 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2024
Jana Tomanová
Jana Tomanová