Charts.cz/Fórum/Měly by být alternativní investice součástí mého portfolia?

Měly by být alternativní investice součástí mého portfolia?

Zdravím všechny, už delší dobu přemýšlím o svém investičním portfoliu a stále víc mě lákají alternativní investice. Mám na mysli věci jako kryptoměny, NFT, ale i třeba umění nebo crowdfundingové projekty. V poslední době jsem slyšel, že by mohly být dobrým způsobem, jak diverzifikovat investice a chránit se před inflací. Zároveň si ale nejsem jistý, jestli to je správná cesta, protože nárazové výkyvy mohou znamenat velké ztráty. Proto mě zajímá, zda máte někdo zkušenosti s tímto typem investic a jestli se vám vyplatilo mít je v portfoliu? Jaké jsou vlastně klady a zápory? Je lepší mít pár procent svého kapitálu v těchto alternativních možnostech? Nebo by se do nich vůbec nemělo investovat, pokud nemám dostatek informací? Jaký je váš názor na tohle téma? Děkuji za všechny rady, určitě mi to pomůže lépe pochopit, co vlastně dělat.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 11. 2024
Jakub Kašpar
Jakub Kašpar

Když to vezmu z pohledu investora, alternativní investice můžou být fajn, ale je dobrý si uvědomit, že s nimi přichází i větší riziko. Kryptoměny a NFT jsou dost volatilní a můžou se ti vymknout z rukou. Vzpomínám si, jak jsem viděl lidi, co na tom udělali majlant, ale taky spoustu těch, co přišli o hodně peněz. Pokud se rozhodneš investovat do umění nebo crowdfundingových projektů, tak tam můžeš mít trochu stabilnější návratnost, ale pořád to chce být opatrnej. Myslím si, že mít nějaké procento portfolia v těchto alternativách může být rozumné pro diverzifikaci, třeba 5-10%, ale rozhodně ne všechno. A pokud nemáš moc informací nebo zkušeností, tak bych to moc nehnal a radši se o tom víc vzdělával. Nechci tě odrazovat, ale riskuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

130 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2023
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková

Alternativní investice můžou být fajn, ale je to jako s každou investicí, chce to rozvážnost. Kryptoměny a NFT jsou hodně volatilní, což může znamenat velké zisky, ale i ztráty. Pokud do toho jdeš, tak určitě ne všechno, ale spíš malou část portfolia. Třeba 5-10 % jako nějaký experiment. Umění a crowdfunding taky vypadají zajímavě, ale chce to mít nějaké znalosti, jinak hrozí, že naletíš. Celkově platí: diverzifikace je důležitá, ale nezapomeň na hlavní pilíře jako akcie nebo dluhopisy. Investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a snaž se mít přehled o trhu.

93 slov
0.9 minut čtení
9. 3. 2024
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec