Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když mám dluhopisy a trh se otřásá?

Co mám dělat, když mám dluhopisy a trh se otřásá?

Mám pár dluhopisů a teď, když se trh tak otřásá a všechno lítá jak na houpačce, začínám mít strach. Slyším v médiích o úrokových sazbách, inflaci a dalších věcech, které mi vůbec nedávají smysl. Co byste doporučili? Mám je prodat, nebo je držet dál? Jaké jsou možnosti, když vidím, že jejich hodnota klesá? A co to vlastně znamená, když říkají, že dluhopisy už nejsou tak bezpečné jako dřív? Co když bych měl peníze investovat jinam? Myslíte, že bych měl přejít na akcie nebo jiné investice? Jaký je nejlepší postup teď, když trhy tak špatně reagují? Je tu někdo, kdo má podobné zkušenosti a může poradit? Jsem zmatený a nevím, co dělat. Jestli je lepší čekat na zlepšení situace, nebo jednat rychle. Jaký máte názor na investiční strategie v tomto turbulentním období?

131 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2025
Ondřej Kolář
Ondřej Kolář

Když se trh otřásá, je normální mít strach, zvlášť s dluhopisy, které se teď zdají být riskantní. Záleží na tom, jaký typ dluhopisů máš a na jak dlouho je držíš. Pokud máš státní dluhopisy, tak ty většinou budou méně rizikové než korporátní. S rostoucími úrokovými sazbami často klesá hodnota stávajících dluhopisů, takže to může vypadat zle. Přemýšlej si, zda potřebuješ peníze hned nebo jestli můžeš počkat. Jestli nemáš plán je držet do splatnosti, tak možná prodej a investuj jinam. Akcie by mohly být rizikovější, ale pokud máš dlouhý horizont, tak by to mohlo vycházet lépe. Klidně zvaž i ETF nebo podílové fondy jako diverzifikaci. Hlavně nepanikař – trhy se vždycky mění a někdy je lepší počkat a sledovat situaci. Když už jsi zmatený, možná by stálo za to promluvit si s finančním poradcem.

133 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová

Když se trh otřásá, je to vždycky nervák. Dluhopisy mají obvykle reputaci jako bezpečnější investice, ale teď, když rostou úrokové sazby a inflace, může hodnota tvých dluhopisů klesat. Místo paniky je dobré si uvědomit, proč jsi je kupoval. Pokud máš dluhopisy s delší splatností, jejich hodnota bude více kolísat než u krátkodobých. Prodat je teď by mohlo znamenat realizovat ztrátu, pokud je trh na dně. Možná je lepší je držet a počkat na stabilizaci trhu.

Pokud uvažuješ o investici jinam, akcie jsou riskantnější, ale mohou nabídnout lepší výnosy v dlouhodobém horizontu. Diversifikace portfolia může být dobrý krok, ale nebuďte příliš impulzivní. Možná je lepší se poradit s finančním poradcem nebo si udělat průzkum, co by teď mohlo mít smysl.

Turbulentní doba si žádá klid a rozvahu. Na trhy se vždycky vrátí stabilita, jenom to chce čas. Drž se svých dlouhodobých cílů a nevystupuj z investic na základě emocí.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2025
Marcela Mašková
Marcela Mašková