Charts.cz/Fórum/Co bych měl vědět před nákupem akcií nových společností?

Co bych měl vědět před nákupem akcií nových společností?

Přemýšlím o investování do akcií, ale konkrétně mě zajímají nové společnosti. Chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl vzít v úvahu, než do toho půjdu. Jaké jsou hlavní faktory, které by měly ovlivnit moje rozhodnutí? Například, jak zjistit, jestli je ta firma stabilní, nebo jestli má nějakou perspektivu do budoucna? Slyšel jsem něco o IPO a o tom, jak důležité je sledovat výsledky společnosti po jejím uvedení na burzu. Je to pravda? Nebo je lepší počkat a až se ukáže, jak si vede? A co třeba analýza trhu? Jak moc bych se měl zabývat tím, co říkají odborníci a analytici? Vím, že investice do nováčků může být riziková, takže bych chtěl vědět, jak se takovým rizikům vyhnout. Jaké nástroje nebo zdroje informací byste doporučili pro sledování nových společností? Mám také obavy z volatility akcií nových firem a jak to může ovlivnit moji investici. Zajímalo by mě taky, jak důležité je sledovat trendy v odvětví, ve kterém daná firma působí. Je lepší investovat do startupu v oblasti technologií nebo zdravotnictví? Jak moc by mě zajímal tým zakladatelů a jejich zkušenosti? A co když se ukáže, že vše, co jsem si přečetl, byla jen marketingová kampaň? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jaké chyby bych měl mít na paměti při investování do nových akcií?

214 slov
2.1 minut čtení
29. 9. 2022
Josef Trnka
Josef Trnka

Před investováním do nových akcií je fajn mít na paměti pár věcí. Za prvé, zkus zjistit, co je za firmou – jaký má business model a jestli nabízí něco unikátního. Stabilitu můžeš posoudit podle finančních výkazů, ale u nováčků to může být o něco obtížnější, protože nemají moc historických dat. IPO je velká věc, ale pozor na to, že po uvedení na burzu může být hodně volatility. Mnoho akcií po IPO skáče nahoru a dolů, takže si dej pozor na hype a neskoč do toho jen kvůli trendu.

Sleduj výsledky po IPO, ale nedělej unáhlené závěry. Taky se podívej na trh jako celek – jestli je dané odvětví v růstu nebo stagnaci. Odborníci a analytici můžou poskytnout dobré postřehy, ale ber to s rezervou. Trendy v odvětví jsou důležité; technologie a zdravotnictví jsou teď populární, ale i tam najdeš rizika.

Zakladatelé a jejich zkušenosti mohou hodně napovědět, ale i tak se může stát, že firma nebude mít úspěch. Marketingová kampaň může zakrýt nedostatky, takže si dej pozor na to, co se prezentuje.

Hlavní chyby? Nepodceňuj due diligence – výzkum je klíčový. Nenech se unést emocemi nebo horkou novinkou a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. A pamatuj – investování do nováčků může být rizikové, tak buď opatrný.

206 slov
2.1 minut čtení
11. 12. 2024
Nikola Jedličková
Nikola Jedličková

Před nákupem akcií nových společností je fajn mít na paměti pár věcí. První věc, co bych zvážil, je stabilita firmy. Zjisti si informace o jejím financování, jestli mají nějaké investice a jak si vedli v předchozích kolech financování. IPO je důležitý moment, ale většina lidí radí počkat alespoň pár měsíců po něm, než se akcie usadí a ukáže se, jak si firma vede na trhu.

Sleduj výsledky společnosti, ale taky analýzu trhu – co říkají odborníci a analytici můžeš brát v potaz, ale buď opatrný na hype. Volatilita akcií nováčků může být brutální, takže se připrav na možné výkyvy. Trendy v odvětví jsou taky klíčové; technologie nebo zdravotnictví mají obvykle jinou dynamiku.

Tým zakladatelů je super důležitý, lidi s dobrou historií a zkušenostmi dodávají důvěru. A jak říkáš, marketingová kampaň může být klamná, tak si dej pozor na to, co je prezentováno. Nejlepší je probírat se různými zdroji informací jako zprávy z trhu, odborné analýzy nebo různé diskuzní fóra. Chyby? Nesnaž se kupovat na základě emocí nebo trendů, radši dělej vlastní výzkum.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Helena Hrubá
Helena Hrubá