Charts.cz/Fórum/Jak nejlépe zabezpečit své finance pomocí zlata?

Jak nejlépe zabezpečit své finance pomocí zlata?

Zajímalo by mě, jakým způsobem lze nejlépe chránit svoje finance investováním do zlata. Vím, že zlato je považováno za bezpečný přístav v době ekonomických krizí, ale co všechno to obnáší? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak nakupovat zlato? Měli bychom se zaměřit na fyzické zlato, jako jsou zlaté slitky nebo mince, nebo raději investovat do zlatých ETF? Jaké jsou výhody a nevýhody každého přístupu? Taky by mě zajímalo, jak uchovávat zlato doma. Je lepší mít ho v trezoru nebo ho svěřit bance? Co když se rozhodnu zlato prodat? Jak bych měl postupovat, abych dostal co nejlepší cenu? A co daně, jak to funguje při prodeji zlata? Všechny tyto otázky mi vrtají hlavou a chtěl bych se dozvědět od zkušenějších investorů, jak by mi mohli pomoci efektivně zabezpečit moje finance pomocí zlata. Máte nějaké tipy nebo rady? Děkuji!

136 slov
1.4 minut čtení
4. 3. 2022
Antonín Mach
Antonín Mach

Zlato je fakt dobrá investice, pokud chceš mít finance v bezpečí. Dává smysl koupit fyzické zlato, jako zlaté mince nebo slitky, protože to má hodnotu i mimo burzu. Výhoda fyzického zlata je, že ho máš doma a nemusíš se bát bankovních problémů. Ale zase, musíš ho nějak uchovávat a to není sranda – trezor v domě je fajn, ale chce to pořádně zamknout. Můžeš taky zvážit uskladnění ve specializovaných bankách, ale to si většinou nechají provizi.

Pokud se ti nechce mít zlato doma, tak ETF jsou dobrá alternativa. Můžeš investovat do zlata bez starostí s úschovou a prodejem, ale nemáš to fyzicky a můžeš být závislý na burze. Při prodeji fyzického zlata je nejlepší jít k odborníkům nebo do výkupu zlata, ať dostaneš co nejvíc. Co se daní týče, tak na prodej zlata se vztahuje daň z příjmu, takže si dej pozor, ať neuděláš chybu. Celkově je zlato super způsob, jak diverzifikovat portfolio a chránit se před inflací.

157 slov
1.6 minut čtení
1. 7. 2023
Hana Mašková
Hana Mašková

Zabezpečení financí pomocí zlata je určitě rozumný krok. Fyzické zlato, jako zlaté mince a slitky, ti dává pocit vlastnictví a můžeš ho mít doma v trezoru. Ale je to náročnější na skladování a pojištění. Na druhou stranu, zlato ETF je snadnější na obchodování a nemusíš se starat o fyzické uchovávání. Většinou máš i menší poplatky.

Pokud jde o prodej, je dobré sledovat ceny zlata na trhu a prodávat ve chvíli, kdy jsou nahoře. Různé směnárny nabízejí různé ceny, tak se vyplatí porovnat. A co se týče daní, to záleží na tom, kde žiješ – v ČR platíš daň z příjmu po prodeji zlata, ale zlato, které máš víc než 5 let, je osvobozeno. Takže dlouhodobé držení má své výhody.

Celkově bych doporučil mix fyzického zlata a ETF – tím pokryješ víc rizik. A nezapomeň na bezpečnost – trezor doma je fajn, ale bankovní schránka může být jistější volba.

147 slov
1.5 minut čtení
8. 4. 2023
Filip Bureš
Filip Bureš