Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investic do ETF?

Jaké jsou výhody investic do ETF?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně hlavní výhody investování do ETF? Četl jsem, že ETF jsou nějaké fondy, které sledují určité indexy, ale nejsem si jistý, proč bych měl zvolit právě je. Mám pocit, že mi to může přinést lepší diverzifikaci než investice do jednotlivých akcií. Jaké konkrétní výhody to může mít? Zaslechl jsem také něco o nízkých poplatcích a možnosti obchodování během celého dne jako u akcií, ale co to ve skutečnosti znamená pro malého investora jako jsem já? Mám obavy, jestli se mi vyplatí do toho vůbec jít. Lidé říkají, že ETF jsou ideální pro pasivní investory, ale co to přesně znamená? Odpovídají ETF potřebám těch, kteří chtějí investovat dlouhodobě nebo je to spíše pro ty, co chtějí spekulovat na krátkou dobu? Mohli byste mi objasnit, jak se liší od tradičních podílových fondů a proč by pro mě mohly být výhodnější? Jaká je vlastně jejich likvidita a co mohu očekávat z hlediska výnosu? Mám v plánu investovat do různých sektorů a zajímalo by mě, jestli je lepší mít víc různých ETF nebo se soustředit na pár vybraných? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů na tuto problematiku.

188 slov
1.9 minut čtení
11. 8. 2023
Milena Šebestová
Milena Šebestová

Takže, investice do ETF mají fakt spoustu výhod. První věc, co se týče diverzifikace – když koupíš ETF, vlastně investuješ do celého koše akcií nebo jiných aktiv. Tím pádem snižuješ riziko, že ti jedna špatná akcie zruinuje portfolio. Jo a jak říkáš, poplatky u ETF bývají nižší než u tradičních podílových fondů. Místo platby manažerům fondu platíš jen malé provozní náklady.

Obchodování během dne je další plus. Můžeš kupovat a prodávat ETF jako akcie, což ti dává flexibilitu reagovat na trh. Je to skvělý pro pasivní investory, protože je to mnohem méně práce než sledovat jednotlivé akcie. Ale zároveň můžeš ETF využít i pro krátkodobé spekulace, pokud tě to baví.

Jasně, likvidita záleží na konkrétním ETF – některé jsou víc likvidní než jiné, ale většina hlavních ETF má slušnou likviditu. Co se výnosu týče, historicky ETF sledují výkonnost trhu, takže pokud trh roste, poroste i tvoje investice.

Ohledně různých sektorů – mít víc ETF může být fajn pro diversifikaci, ale nezapomeň si hlídat poplatky. Někdy se vyplatí mít pár silných ETF než mít desítky různých. Takže shrnuto: ETF jsou super volba pro dlouhodobé investování i pro ty, co chtějí být aktivnější na trhu.

190 slov
1.9 minut čtení
5. 6. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Investice do ETF mají spoustu výhod, které bys měl zvážit. Jedna z hlavních je určitě diversifikace – když investuješ do ETF, vlastně nakupuješ kousek mnoha různých akcií nebo jiných aktiv najednou, což ti pomáhá rozložit riziko. To znamená, že nemusíš mít všechny vejce v jednom košíku, což je fajn pro malé investory.

Další výhodou jsou nízké poplatky. ETF obvykle mají nižší správní náklady než tradiční podílové fondy, takže ti zůstane víc peněz, které můžeš reinvestovat nebo použít na jiné věci. A co se týče obchodování, jo, můžeš s nimi obchodovat během dne jako s akciemi – to ti dává flexibilitu reagovat na tržní pohyby.

Pokud jde o pasivní investování, ETF většinou sledují nějaký index (třeba S&P 500), takže není potřeba hodně se zabývat výběrem jednotlivých akcií. Je to ideální pro ty, co chtějí investovat dlouhodobě a nechtějí moc riskovat s aktivním obchodováním.

Z hlediska likvidity jsou ETF většinou dost likvidní, takže bys neměl mít problém je prodat. Co se týče výnosu, záleží na trhu a sektoru, do kterého investuješ – někteří investoři radí rozložit investice do více ETF, což může být moudré, pokud chceš pokrýt různé sektory. Ale opačný názor říká, že lepší je mít pár dobře vybraných ETF a do nich investovat víc.

Takže shrnuto: ETF jsou super volba pro diverzifikaci a mají nízké poplatky, ideální pro pasivní dlouhodobé investování. Pokud máš obavy, začni pomalu a postupně se do toho ponoř.

231 slov
2.3 minut čtení
25. 5. 2024
Ondřej Kolář
Ondřej Kolář