Charts.cz/Fórum/Co mám zvážit, když se rozhodnu diversifikovat pomocí ETF?

Co mám zvážit, když se rozhodnu diversifikovat pomocí ETF?

Když přemýšlím o diversifikaci pomocí ETF, což jsou vlastně fondy obchodované na burze, tak si říkám, co všechno bych měl vzít v úvahu. Zajímalo by mě, jaké faktory hrají roli v tom, abych zvolil správné ETF, která by mi mohla přinést stabilní výnosy. Mám na mysli třeba náklady spojené s jejich vlastnictvím, jako jsou poplatky za správu nebo transakční náklady. Jak moc tyto náklady ovlivňují celkovou návratnost investice? A co se týče různorodosti – je lepší zainvestovat do ETF, které sledují různé sektory trhu, nebo do těch, které se zaměřují na konkrétní trendy, jako jsou technologie nebo obnovitelné zdroje? Zajímalo by mě také, jak se liší likvidita různých ETF a co to znamená pro mé investiční rozhodnutí. Co třeba měnové riziko? Jak moc bych se měl obávat investic do zahraničních ETF a co bych měl vědět o měnách? A vůbec – jak se orientovat v tom množství ETF na trhu? Existují nějaké doporučené strategie pro začátečníky při výběru vhodných fondů? Napadá mě i otázka ohledně daňových aspektů a jak ETF ovlivňují moje daně z příjmu. Když vezmu v úvahu všechny tyto faktory, jak poznám, zda je diversifikace pomocí ETF tou správnou cestou pro mě? Jaké jsou vaše zkušenosti a rady pro někoho, kdo se teprve chystá na tuto investiční cestu?

210 slov
2.1 minut čtení
19. 11. 2022
Alois Dvořáček
Alois Dvořáček

Když se rozhoduješ diversifikovat s ETF, je dobrý mít na paměti pár důležitých věcí. Za prvé, sleduj náklady, jako jsou poplatky za správu, protože ty ti můžou dost snížit celkové výnosy. Čím nižší poplatky, tím lépe. Co se týče výběru ETF, záleží na tvém investičním stylu. Jestli chceš stabilní výnosy, může být lepší investovat do ETF, co pokrývají různé sektory, a ne se soustředit jen na trendy jako technologie nebo obnovitelné zdroje, který můžou být rizikovější.

Likvidita taky hraje roli. Některé ETF se obchodují hodně, takže je lehký je koupit a prodat bez velkého rozdílu v ceně. U zahraničních ETF musíš být opatrný na měnové riziko. Když se ti měna země, kde ETF investuje, oslabí vůči tvé měně, můžeš přijít o část výnosu.

Orientace v nabídce ETF může být zpočátku složitá, ale doporučuji začít s těmi od renomovaných správců s dobrou historií a nízkými poplatky. Co se týče daní, ETF mají obvykle výhodnější daňovou strukturu než jiné investice, ale stejně je dobrý to zjistit podle tvé situace.

Celkově si dej pozor na všechny tyhle faktory a pokud budeš mít pocit, že to zvládáš, může být diversifikace pomocí ETF fajn cesta. Držím palce.

191 slov
1.9 minut čtení
20. 3. 2024
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová

Při diversifikaci pomocí ETF je spousta věcí na zvážení. Nejdřív poplatky – ty můžou dost ovlivnit tvojí návratnost, hlavně pokud investuješ dlouhodobě. Hledej ETF s nízkým poměrem nákladů (TER) a dávej pozor na transakční náklady, obzvlášť pokud plánuješ častější obchodování.

Co se týče různorodosti, záleží na tvém investičním cíli. Když chceš stabilitu, může být dobrý mix sektorových ETF, ale pokud jsi ochotný riskovat, zaměř se na trendy jako technologie nebo obnovitelné zdroje. Likvidita je taky důležitá; některé ETF se obchodují lépe než jiné, což může ovlivnit, jak rychle můžeš prodat nebo koupit akcie bez velkého cenového skoku.

Měnové riziko hrozí u zahraničních ETF; pokud se měna vůči koruně zhorší, můžeš skončit s menším výnosem i když samotné ETF roste. Takže si to dobře zvažuj a možná se podívej na hedging.

Když se orientuješ v nabídkách, zkus využít online platformy nebo porovnávací weby, kde najdeš hodnocení a recenze. Začátečníkům bych doporučil držet se jednoduchých indexových ETF a rozložit investice do několika různých oblastí.

A co daně? U ETF to bývá většinou příznivé, protože se neplatí daň při prodeji jako u jednotlivých akcií, ale když vyplácí dividendu, tak tam už daně platíš.

Takže to shrnu: sleduj poplatky, diverzifikuj mezi sektory, dávaj pozor na likviditu a měnové riziko a nezapomeň na daně. Rozhodně je diversifikace pomocí ETF fajn cesta pro investice.

215 slov
2.2 minut čtení
14. 10. 2024
Božena Světlíková
Božena Světlíková