Charts.cz/Fórum/Kdo může investovat do ETF, když nemám moc peněz?

Kdo může investovat do ETF, když nemám moc peněz?

Zajímalo by mě, kdo všechno může investovat do ETF, když nemám nějaké velké úspory. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou alternativou pro lidi, kteří nechtějí investovat do jednotlivých akcií nebo nemají dostatek peněz na to, aby si mohli koupit celé akcie. Ale fakticky, jak to vlastně funguje? Musím mít nějaký minimální kapitál, nebo se do toho můžu pustit i s menšími částkami? Jaké jsou možnosti pro lidi jako já, kteří mají třeba jen pár tisíc korun navíc a chtěli by něco zkusit? Je to vůbec rozumné investovat do ETF s malým rozpočtem? A co když se mi nedaří a trhy klesají, jak moc mě může taková investice bolet? Mám vůbec šanci na nějaký zisk, nebo je lepší počkat a naspořit víc peněz? Jaké jsou případné rizika? Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jak začít s investováním do ETF a co si o tom myslíte vy ostatní, kteří už máte zkušenosti. Děkuju za všechny rady a tipy.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2022
Matěj Horák
Matěj Horák

Investovat do ETF může fakticky kdokoliv, kdo má přístup k brokerskému účtu. Není potřeba mít obrovské úspory, protože ETF se dají koupit i po částech, což je skvělý způsob, jak začít s menšími částkami. Některé platformy umožňují investice už od pár stovek korun, takže pokud máš třeba pár tisíc navíc, určitě to můžeš zkusit. Rozhodně je to rozumné investování pro lidi s menším rozpočtem, protože ti umožňuje diversifikovat a snížit riziko oproti nákupu jednotlivých akcií.

Rizika tu samozřejmě jsou – trhy kolísají a může se stát, že tvoje investice klesnou. Ale pokud investuješ na delší dobu, většinou se trh vrátí a ty můžeš i profitovat. Když už začneš s těmi pár tisíci, můžeš časem přidávat další úspory. Lepší než čekat na nějaké velké peníze a nic nedělat. Takže pokud jsi ochoten riskovat a učit se, tak směle do toho!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 4. 2023
Štěpán Jirásek
Štěpán Jirásek

Investovat do ETF může fakticky kdokoliv, i když máš málo peněz. Mnoho brokerů dneska umožňuje investice s minimálními částkami, často i od pár set korun. ETF jsou fajn, protože ti umožňují nakupovat podíly v celých portfoliích akcií nebo jiných aktiv, což je lepší než kupovat jen jednotlivé akcie. Takže i s malým rozpočtem můžeš diverzifikovat a snížit riziko.

Rizika tu samozřejmě jsou, jako při každé investici. Trhy můžou klesat, a pokud investuješ do ETF a trh jde dolů, tak se ti hodnota portfolia sníží. Ale když to vezmeš jako dlouhodobou strategii a nenecháš se odradit krátkodobými poklesy, můžeš na tom časem vydělat.

Pokud máš jen pár tisíc, tak se můžeš klidně pustit do investování. Důležitý je mít plán a vědět, že výsledky přicházejí spíš dlouhodobě. Jestli se ti to zdá moc riskantní, je taky ok počkat a naspořit víc peněz. Ale rozhodně to zkusit můžeš! Takže určitě se informuj dál a začni s něčím menším.

153 slov
1.5 minut čtení
16. 9. 2023
Dana Rybářová
Dana Rybářová