Charts.cz/Fórum/Kde koupit udržitelné NFT?

Kde koupit udržitelné NFT?

V poslední době se stále více mluví o udržitelných NFT, což mě přivádí k otázce, kde vlastně takové NFT můžu koupit? Zajímám se o umění a digitální sběratelství, ale zároveň chci mít jistotu, že moje investice bude mít pozitivní dopad na planetu. Slyšel jsem něco o platformách, které se zaměřují na ekologické aspekty blockchainu, ale nejsem si jistý, které z nich jsou skutečně důvěryhodné a nabízejí kvalitní udržitelné NFT. Vím, že některé projekty se snaží minimalizovat svoji uhlíkovou stopu nebo dokonce podporují ochranu životního prostředí prostřednictvím prodeje svých digitálních děl. Chtěl bych tedy vědět, jestli někdo má osobní zkušenosti s nákupem udržitelných NFT nebo může doporučit nějaké konkrétní platformy, kde bych je mohl najít. Jaké jsou ty hlavní věci, na které bych měl dávat pozor při výběru? A co teď frčí v oblasti udržitelných NFT? Vlastně mě také zajímá, jestli existují nějaké známé umělce nebo projekty v této oblasti, které by stály za pozornost. Ještě jsem se nikdy do světa NFT nepustil a trochu se bojím, že narazím na něco neetického. Takže jak začít s nákupem těchto udržitelných digitálních aktiv bez toho, abych udělal nějakou chybu? Každý tip nebo rada by byly velmi vítány.

194 slov
1.9 minut čtení
30. 11. 2023
Jan Tichý
Jan Tichý

Tak hele, udržitelný NFT se teď dost rozjíždí. Pokud koukáš po platformách, tak zkus třeba Hic et Nunc nebo Tezos, tam se hodně zaměřují na ekologie a maj menší uhlíkovou stopu. Další dobrá možnost je Ethereum 2.0, který prý taky snižuje dopad na planetu. Nebo zkusi Rarible, co má funkci pro ekologické NFT.

Ohledně umělců, mrkni na lidi jako Pak nebo XCOPY, ti se snaží být víc udržitelní. Většinou je dobrý si projít jejich projekty a zjistit, jak přistupují k životnímu prostředí. Nezapomeň se podívat na jejich weby nebo sociální sítě, kde často mají info o svých ekologických iniciativách.

Při nákupu se zaměř na to, jaká technologie za NFT stojí a co dělá platforma pro snížení uhlíkové stopy. Vždycky si zkontroluj i recenze a reputaci platformy. Jo a klidně začni s menšíma investicema, ať to nebolí, kdyby něco nevyšlo. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Hele, co se týče udržitelných NFT, tak je fakt víc a víc platforem, co na to jdou. Třeba Hic et Nunc je známá tím, že používá Tezos blockchain, což je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než Ethereum. Pak je tu ještě OpenSea, kde máš možnost filtrovat projekty podle ekologického aspektu, ale tam si dej pozor na to, co kupuješ.

Když vybíráš, koukni na to, jestli platforma nějakým způsobem kompenzuje emise nebo podporuje ekologické projekty. Někdo třeba daruje část z prodeje na ochranu přírody.

Z umělců bych ti doporučil sledovat lidi jako Pak nebo Beeple, i když ti už jsou dost známí. Ale jsou i novější tvůrci, co hodně dělají v téhle oblasti a snaží se o udržitelnost. Chce to prozkoumat a mít oči otevřený. Hlavně nezapomeň udělat si research před nákupem a ověřit si důvěryhodnost projektu.

Takže shrnutí: Hledej platformy jako Hic et Nunc, kontroluj ekologické aspekty a sleduj umělce s odpovědným přístupem. Můžeš najít zajímavé a smysluplné kousky!

159 slov
1.6 minut čtení
10. 2. 2024
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda