Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba koupit nemovitost?

Kdy je nejlepší doba koupit nemovitost?

Zajímá mě, kdy je vlastně ta ideální doba na koupi nemovitosti. Občas slyším, že je dobré kupovat na jaře, když je trh aktivní a nabídka široká, ale je to opravdu tak? Jak moc na tom hraje roli ekonomická situace, úrokové sazby a další faktory? Mám obavy, že pokud se rozhodnu koupit teď, tak ceny spadnou nebo naopak vzrostou ještě víc. Vím, že nemovitosti jsou dlouhodobá investice, ale co když se mi to nevyplatí? Je lepší čekat na vhodnější příležitost nebo se do toho pustit hned? Jak poznám, že už je ten správný čas? Existují nějaké konkrétní měsíce nebo roční období, které jsou pro nákup výhodnější? A co když chci investovat do nemovitosti jako pasivní příjem? Jak to ovlivňuje timing mé koupě? Měly by hrát roli i regionální rozdíly v cenách a poptávce? Je v současné době lepší zaměřit se na byt nebo rodinný dům? Jaké máte zkušenosti vy ostatní, kdy jste kupovali a jak to dopadlo?

156 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2023
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Takže, co se týče nejlepší doby na koupi nemovitosti, tak to není úplně jednoduchý. Obecně se říká, že jaro a léto jsou lepší, protože je víc nabídek a lidi prodávaj. Ale to neznamená, že je to vždycky ideální. Ekonomická situace a úrokový sazby hrajou velkou roli. Když jsou úrokový sazby nízký, tak je to příležitost, ale pokud se začnou zvedat, může být lepší počkat.

Taky záleží na tom, co chceš - jestli chceš investici nebo místo na bydlení. Pokud jde o pasivní příjem, tak se dívej na lokality s dobrou poptávkou po nájmech. V některých regionech třeba ceny klesaj, jinde rostou. Když kupuješ byt nebo dům, tak zas záleží na tvých preferencích a na trhu v oblasti.

Samozřejmě se můžeš bát, že ceny spadnou po nákupu, ale nemovitosti jsou většinou dlouhodobá investice. Já bych se snažil taky zjistit, co dělaj ostatní investoři v regionu. Každopádně pokud máš konkrétní lokalitu nebo typ nemovitosti na oku, zkus si udělat průzkum a sledovat trh.

160 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík

Nejlepší doba na koupi nemovitosti je dost subjektivní a záleží na spoustě faktorů. Jaro je fakt aktivní, máš pravdu, víc nabídek a tak. Ale to neznamená, že se musíš hned vrhnout do koupě. Ekonomická situace, úrokový sazby a celkový trh hrají velkou roli. Když jsou úrokový sazby nízký, můžeš ušetřit spoustu peněz na hypotéce, takže to je ideální čas. Naopak, když ceny letěj nahoru, trochu se ti to prodraží.

Pokud myslíš na investici jako pasivní příjem, koukni, jaký typ nemovitosti tě zajímá – byty nebo rodinný domy? V některých městech jsou byty víc žádaný pro pronájem. Regionální rozdíly taky nezapomínej, co platí v Praze nebo Brně nemusí platit na malých městech.

Ono se asi nevyplatí čekat na „dokonalou“ příležitost, ta může přijít za dlouho nebo vůbec. Když najdeš něco, co ti sedne a je to v rozumné ceně, tak do toho jdi. Hlavně si dej pozor na to, abys nekupoval v době, kdy trh vypadá přehřátě. To pak můžeš litovat. Takže vybírej rozumně a hodně sleduj trh.

166 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Dana Němcová
Dana Němcová