Charts.cz/Fórum/Více nemovitostí nebo jen jedna? Co se vyplatí?

Více nemovitostí nebo jen jedna? Co se vyplatí?

Zajímalo by mě, co si myslíte o investování do nemovitostí. Mám na mysli, jestli je lepší mít víc nemovitostí, nebo stačí mít jen jednu? Přemýšlím o tom, jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů. Když mám víc nemovitostí, tak to může znamenat větší příjem z nájmů, ale zároveň to taky přináší víc starostí a povinností. Na druhou stranu, když mám jen jednu, tak je to jednodušší a méně stresující, ale možná to není tak výhodné z hlediska dlouhodobého zhodnocení. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s investováním do realit? Je rozumné diverzifikovat portfolio s více nemovitostmi, nebo je lepší soustředit se na jednu kvalitní investici? A co třeba rizika spojená s vlastnictvím víc nemovitostí? Jak to máte vy? Omlouvám se za spoustu otázek, ale rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.

133 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Renata Štefanová
Renata Štefanová

No, to je dost těžká otázka. Záleží na tom, co od toho chceš. Když máš víc nemovitostí, tak jasně můžeš mít lepší cash flow, ale taky to znamená víc údržby a starostí. A v případě, že jedna nemovitost zrovna nevydělává, tak ti to může dost zamíchat s celým rozpočtem. Na druhou stranu, když máš jen jednu, tak to máš jednodušší a můžeš se soustředit na její správu. Můžeš ji třeba renovovat a zvýšit tím hodnotu, což je fajn. Riskuješ ale, že když ta jedna nemovitost někdy spadne v hodnotě nebo se tam nájemníci moc nehrnou, tak máš problém. Já bych asi šel spíš do dvou nebo tří nemovitostí, aby to bylo rozložené a měl bys nějakou diversifikaci. Ale jasně, musel bys počítat s víc povinnostmi a náklady. Takže je to o tom, co ti víc vyhovuje a kolik času jsi ochotný investovat do správy.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Záleží na tom, co od investice očekáváš. Více nemovitostí může přinést větší příjem z nájmu, ale taky se musíš připravit na víc starostí – údržba, správa nájemníků, poplatky atd. Když máš jen jednu nemovitost, tak je to jednodušší a snazší na řízení, ale zas ten výnos bude nižší. Můžeš mít třeba jednu kvalitní nemovitost v dobré lokalitě a to může být lepší volba, než mít víc levnějších bytů, který ti pak akorát zabíraj čas a energii. Myslím, že diverzifikace je fajn, ale musíš zvážit i rizika. Pokud trh spadne, můžeš přijít o víc peněz najednou. Takže pokud máš finance a čas, tak dvě nebo tři nemovitosti můžou bejt super, ale jinak se soustřeď na jednu dobrou investici.

117 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2025
Stanislav Macek
Stanislav Macek