Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl přehodnotit své ETF investice?

Kdy bych měl přehodnotit své ETF investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se vás zeptat na jednu věc, co se týká investování do ETF. Často slýchám, že je důležité pravidelně přehodnocovat své investice, ale kdy je ten správný čas na to? Zajímalo by mě, jestli je dobré se na to dívat jen na základě výkonu jednotlivých fondů nebo jestli by měly hrát roli i změny v ekonomice, jako třeba inflace nebo úrokové sazby. Mám pár ETF ve svém portfoliu a občas se mi zdá, že by bylo fajn udělat nějakou změnu, ale nevím, jaké faktory vzít v úvahu. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké konkrétní události nebo situace, které by měly být signálem k tomu, abych přehodnotil svoje investice. Například pokud některé sektory trhu začnou zaostávat nebo pokud se objeví nové trendy v investování. Jak často byste doporučili provádět takové přehodnocení? A co když mám v ETF dlouhodobou pozici – má smysl to vůbec řešit? Děkuji za jakékoli názory a rady.

154 slov
1.5 minut čtení
10. 7. 2023
Elena Tomanová
Elena Tomanová

Dobrý den, přehodnocení ETF investic je fakt důležitý krok. Obecně bych doporučil se na to podívat aspoň jednou za rok, ale pokud se něco zásadního změní v ekonomice nebo na trhu, tak třeba i dřív. Sleduj si výkon jednotlivých fondů, ale nezapomínej na to, co se děje kolem – inflace, úrokové sazby, politické události. Když začnou některé sektory zaostávat nebo se objeví nové trendy, může být rozumné zvážit změny v portfoliu. Dlouhodobé držení je fajn, ale i tak je dobré občas udělat revizi a zjistit, jestli ti to pořád sedí. Pokud ti nějaké ETF dlouhodobě nevydělává, asi bys měl přemýšlet o změně. Takže sleduj trh a klidně si nastav pravidelný termín na revizi investic.

114 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2025
Vladimíra Matoušková
Vladimíra Matoušková

Je dobrý nápad občas se na své ETF podívat. Není to jen o tom, jak se jim daří, ale taky jak se mění trh a ekonomika. Sleduj inflaci, úrokové sazby a obecně trendy v odvětví. Když nějaký sektor začne zaostávat nebo se objeví nový trend, je to signál k přehodnocení. Třeba když technologie rostou a ty máš ETF na tradiční průmysl, tak to můžeš zvážit. Doporučuji to dělat minimálně jednou ročně, ale klidně častěji, pokud se děje něco zásadního. I když máš dlouhodobou pozici, občas udělat změnu může mít smysl, zvlášť pokud se tvé investiční cíle změní. Důležité je mít plán a držet se ho, ale být taky flexibilní podle situace.

111 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2025
Daniel Fučík
Daniel Fučík