Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, aby to mělo smysl?

Jak začít investovat do NFT, aby to mělo smysl?

Zajímá mě, jak vlastně začít s investováním do NFT, protože jsem o tom slyšel hodně, ale vůbec nevím, kde začít. Je to něco jako klasické investice, nebo je to úplně jiný svět? Jaké jsou ty nejlepší platformy pro nákup a prodej NFT? A co vlastně hledat při výběru NFT, do kterých bych měl investovat? Mám se soustředit na umění, hry, nebo něco jiného? Někde jsem četl, že by člověk měl mít nějakou strategii nebo plán, ale to mi přijde dost složité. Jak dlouho bych měl držet NFT, než je prodám? A co když nechci investovat miliony, je vůbec možné začít s menšími částkami a přesto mít šanci na úspěch? Jak si ověřit pravost a hodnotu NFT před jeho koupí? A co využití kryptoměn při nákupu NFT, je to nutnost? Nebo stačí normální platba? Rád bych slyšel zkušenosti od těch, kteří už do NFT investovali. Jaké byly vaše začátky a co byste doporučili někomu, kdo se do toho chce pustit? Je tu vůbec nějaký konkrétní typ NFT, který má větší potenciál než ostatní? Budu vděčný za jakékoliv tipy nebo rady!

179 slov
1.8 minut čtení
3. 7. 2023
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová

Hele, začít s investováním do NFT může být fakt zmatečné, ale není to tak složitý, jak to vypadá. Prvně si udělej účet na nějaké NFT platformě jako OpenSea nebo Rarible. Tam si můžeš prohlížet nabídku a nakupovat. Je dobrý mít peněženku jako MetaMask, protože většina nákupů se dělá přes kryptoměny jako Ethereum. Platby kartou jsou spíš výjimka.

Když vybíráš NFT, zaměř se na umělce nebo projekty, co už mají nějakou historii a fanoušky. Umění je hodně populární, ale i herní předměty nebo virtuální pozemky můžou mít potenciál. Než něco koupíš, zkontroluj si, kolik toho bylo prodáno a jestli je to v trendu. Taky je důležitý vědět, jestli má ten NFT nějakou utilitu – třeba možnost použít ho ve hře nebo jako vstupenku na akce.

Co se týče držení, to záleží na trhu – někdo prodává rychle, jiní drží roky, až cena vyletí. Můžeš začít i s menšími částkami, protože na trhu jsou NFT za pár dolarů a můžeš mít štěstí. Zkontroluj si pravost NFT přímo na platformě – tam bys měl vidět historii majitelů a transakcí.

Jo a strategii mít určitě chceš; nestav se do pozice hazardéra. Snaž se mít přehled o trendech a novinkách. A hlavně, investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Jo a nezapomeň se bavit! To je taky důležitý.

211 slov
2.1 minut čtení
23. 12. 2024
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík

Investování do NFT může být fakt zajímavý, ale je to i dost riskantní. Hlavně se neboj začít s menšími částkami, nemusíš hned investovat miliony. Kup si něco, co se ti líbí, ať máš radost i kdyby to nevydělalo. Pokud jde o platformy, OpenSea a Rarible jsou takový ty nejznámější, ale koukni i na další jako Foundation nebo SuperRare, pokud tě zajímá umění.

Při výběru NFT se podívej na autory a jejich historii. Někteří umělci mají dobrou reputaci a jejich práce stoupají na hodnotě. Hry jsou další dobrá cesta, protože spousta herních NFT má potenciál v rámci komunity. Je dobrý mít nějakou strategii – třeba se zaměřit na určité trendy nebo na to, co tě osobně baví.

Co se týče ověřování pravosti, vždy zkontroluj, kdo ten NFT vydal a jaká je jeho historie prodeje. To ti dá představu o jeho hodnotě. Kryptoměny jsou většinou nutnost, protože většina platforem funguje na Ethereu, takže si nějakou pořiď.

Držet NFT můžeš různě dlouho – klidně i roky, pokud věříš, že poroste na hodnotě. Jen se nenech strhnout k rychlým prodejům bez rozmyslu. A nezapomeň – je to furt hodně nová oblast a můžeš se dost poučit z chyb. Takže klidně experimentuj.

194 slov
1.9 minut čtení
7. 1. 2025
Petra Šafaříková
Petra Šafaříková