Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které kryptoměny jsou na vzestupu?

Jak poznám, které kryptoměny jsou na vzestupu?

Přemýšlím o investicích do kryptoměn a zajímalo by mě, jak se vlastně pozná, které kryptoměny mají potenciál na vzestup. Vím, že trh s kryptoměnami je dost proměnlivý a občas to vypadá jako jízda na horské dráze. Co byste doporučili sledovat? Existují nějaké konkrétní indikátory nebo metriky, které by mi mohly napovědět, jestli daná kryptoměna má šanci na růst? Myslím tím něco jako analýzu trendů nebo sledování objemu obchodování. Také mě zajímá, jestli se vyplatí sledovat zprávy a novinky ze světa kryptoměn, nebo spíš důvěřovat datům a grafům. Jak je to s těmi pump and dump schématy? Jak poznat, že se nejedná o nějaký podvod? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jaké faktory ovlivňují cenu kryptoměn a co všechno bych měl mít na paměti, než do něčeho vložím peníze. Taky jestli je dobré se dívat na určité komunity nebo projekty, které by mohly mít dobrou budoucnost. Kdybych chtěl začít, co byste doporučili jako první kroky? A co když investuju do něčeho, co nakonec nevyjde? Mám vůbec nějakou šanci zjistit včas, že jsem udělal chybu?

174 slov
1.7 minut čtení
28. 10. 2023
Alois Brychta
Alois Brychta

Jasně, investice do kryptoměn je fakt risk, ale pár věcí se dá sledovat. První věc je tržní kapitalizace, čím vyšší, tím stabilnější to obvykle je. Pak sleduj objem obchodování - pokud roste, může to znamenat, že se o danou měnu zajímají víc lidí. Důležitý jsou i novinky a zprávy, co se ve světě kryptoměn dějou. Třeba nějaký důležitý partnerství nebo technologické vylepšení může cenu slušně posunout nahoru. Ale bacha na pump and dump schémata, to poznáš tak, že když se něco šíleně rychle zvedá bez důvodu a lidi kolem křičí jak jsou bohatí, tak na to dej pozor.

Sleduj komunity kolem projektů, dobré projekty mívají aktivní fóra nebo skupiny na sociálních sítích. Tam se dozvíš hodně o tom, co si o projektu myslí ostatní. A když investuješ a pak to nevyjde? No, vždycky si dej pozor na to, kam investuješ a snaž se mít nějaký plán. Určitě je dobrý mít diverzifikaci - nevsázet všechno na jednu kartu. A pokud vidíš nějaké znaky poklesu (např. klesající objem obchodování nebo negativní zprávy), tak bych doporučil reagovat co nejrychleji. Zkrátka buď v obraze a nespoléhej jen na čísla.

184 slov
1.8 minut čtení
26. 8. 2023
Alena Tichá
Alena Tichá

Když chceš zjistit, které kryptoměny mají potenciál na vzestup, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Prvně sleduj objem obchodování – vyšší objem může znamenat větší zájem a likviditu. Pak je dobré kouknout na technickou analýzu, jako jsou trendové linie a klíčové úrovně podpory a odporu. Taky se vyplatí sledovat vývoj projektu – má nějaké reálné use case? Jaký má tým za sebou zkušenosti? Sledování novinek a zpráv je taky důležité, protože trh reaguje na aktuality jako na pumpy nebo dumpy.

Dávej si pozor na pump and dump schémata – když vidíš něco, co vypadá až příliš dobře, buď opatrný. Zjisti si víc o komunitě kolem dané kryptoměny, jestli je aktivní a důvěryhodná. Je dobrý mít rozložené investice, abys tolik neriskoval, pokud něco nevyjde. A když do něčeho investuješ a pak to klesne, snaž se analyzovat, proč to nevyšlo a učit se z chyb. No a co začít? Tak zkus malé investice do různých projektů, sleduj trh a uvidíš, co funguje.

Zkrátka, snožte data s reálným světem a buď opatrný – kryptoměny můžou být hodně volatilní.

175 slov
1.8 minut čtení
16. 10. 2024
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš