Charts.cz/Fórum/Jaký je ideální poměr rezidenčních a komerčních nemovitostí pro investice?

Jaký je ideální poměr rezidenčních a komerčních nemovitostí pro investice?

Přemýšlím o investování do nemovitostí a zajímalo by mě, co se považuje za optimální poměr mezi rezidenčními a komerčními nemovitostmi. Vím, že každý typ má své výhody a nevýhody, ale jak je to s tím poměrem? Kdy je lepší mít více rezidenčních nemovitostí a kdy naopak komerční? Zaznamenal jsem, že rezidenční trh bývá stabilnější, ale zase komerční nemovitosti mohou přinést vyšší výnosy. Jak tedy najít ten správný balans? Třeba existují nějaké obecné doporučení nebo statistiky, které by mi mohly pomoci. Zajímá mě také, jak se tento poměr může lišit v závislosti na lokalitě nebo aktuálních trendech na trhu. Je lepší mít třeba 70 % v rezidenčních a 30 % v komerčních nebo to závisí na konkrétních okolnostech? Jaké zkušenosti máte vy? Co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a snaží se pochopit, jak nejlépe rozložit investice do nemovitostí?

138 slov
1.4 minut čtení
13. 2. 2024
Vojtěch Hampl
Vojtěch Hampl

Poměr mezi rezidenčními a komerčními nemovitostmi závisí dost na tvých cílech, toleranci k riziku a taky lokálních podmínkách. Obecně se říká, že pro začátečníky je lepší mít větší část v rezidenčních nemovitostech, třeba 70/30, protože jsou stabilnější a snáz se pronajímají. Lidi vždy potřebují střechu nad hlavou. Komerční nemovitosti můžou přinést vyšší výnosy, ale jsou riskantnější – víc záleží na ekonomice a firmách, co tam budou sídlit. Pokud máš nějaké znalosti o trhu nebo konkrétní lokalitě, můžeš zkusit víc investovat do komerčních. Taky se vyplatí sledovat trendy – teď třeba hodně lidí hledá alternativní prostory pro práci, takže ty bys mohl najít zajímavé příležitosti v kancelářských budovách. Každopádně důležité je diversifikovat a ne vsadit všechno na jeden typ nemovitosti. Hlavně si udělej domácí úkoly a zjisti si něco o tom, jak se trh vyvíjí.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Bohumil Hůlka
Bohumil Hůlka

Poměr mezi rezidenčními a komerčními nemovitostmi fakt záleží na mnoha věcech. Většina lidí, co začíná, se radí jít víc do rezidenčních. Ty jsou prostě stabilnější a máš tam větší šanci na pravidelnej příjem, i když výnosy nejsou tak vysoký jako u komerčních. Třeba 70 % rezidenční a 30 % komerční by mohl bejt dobrý začátek.

Komerční nemovitosti můžou sice přinést vyšší výnosy, ale taky víc rizika a komplikací - najít nájemníka pro obchodní prostory může bejt peklo, zvlášť v krizi. Když se trh změní nebo dojde k ekonomický krizi, komerční sektor dost trpí.

Určitě se koukni na lokalitu. Třeba v centrech měst je komerčka víc v kurzu, ale na okrajích jdou líp rezidenc. Měj na paměti aktuální trend – teď je hodně lidí, co hledají bydlení, takže rezidenční investice můžou být fajn.

Zkus se taky podívat na to, co ti sedí víc – jestli chceš být aktivní a řešit nájemníky nebo spíš klidnější investici. Pro začátek bych teda doporučil víc rezidenčních a pak to postupně rozšiřovat o komerční, jak nabereš zkušenosti.

169 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Miroslava Tichá
Miroslava Tichá
Podobné otázky