Kolik procent zlata bych měl mít v portfoliu?
Když se zamyslím nad tím, jak by mělo vypadat moje investiční portfolio, neustále se mi vrací otázka, kolik zlata by v něm mělo být. Vím, že zlato je považováno za bezpečnou investici, hlavně v době ekonomické nejistoty a inflace. Ale jak to vlastně prakticky udělat? Je nějaké doporučené procento investice do zlata? Říká se, že by člověk měl mít určitou část svého majetku v komoditách, jako je zlato, ale kolik je příliš málo a kolik už je moc? Mám se řídit pravidlem, které doporučuje třeba 5-10% celkového portfolia? A co když se rozhodnu investovat více – bude to pro mě výhodnější nebo spíš rizikovější? Zajímalo by mě také, jaký vliv má aktuální ekonomická situace na cenu zlata a tím pádem na mé rozhodnutí o jeho podílu v portfoliu. Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů s tímto poměrem? Měli byste nějaké tipy, co zvážit při rozhodování o investici do zlata? Myslíte si, že je lepší mít fyzické zlato nebo investovat do zlatých ETF či akcií těžařských společností? Jaké jsou výhody a nevýhody různých přístupů k investování do zlata? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už mají nějakou zkušenost s tímto tématem.