Charts.cz/Fórum/Kolik procent zlata bych měl mít v portfoliu?

Kolik procent zlata bych měl mít v portfoliu?

Když se zamyslím nad tím, jak by mělo vypadat moje investiční portfolio, neustále se mi vrací otázka, kolik zlata by v něm mělo být. Vím, že zlato je považováno za bezpečnou investici, hlavně v době ekonomické nejistoty a inflace. Ale jak to vlastně prakticky udělat? Je nějaké doporučené procento investice do zlata? Říká se, že by člověk měl mít určitou část svého majetku v komoditách, jako je zlato, ale kolik je příliš málo a kolik už je moc? Mám se řídit pravidlem, které doporučuje třeba 5-10% celkového portfolia? A co když se rozhodnu investovat více – bude to pro mě výhodnější nebo spíš rizikovější? Zajímalo by mě také, jaký vliv má aktuální ekonomická situace na cenu zlata a tím pádem na mé rozhodnutí o jeho podílu v portfoliu. Jaké jsou zkušenosti ostatních investorů s tímto poměrem? Měli byste nějaké tipy, co zvážit při rozhodování o investici do zlata? Myslíte si, že je lepší mít fyzické zlato nebo investovat do zlatých ETF či akcií těžařských společností? Jaké jsou výhody a nevýhody různých přístupů k investování do zlata? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už mají nějakou zkušenost s tímto tématem.

190 slov
1.9 minut čtení
2. 10. 2024
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Když jde o zlato v portfoliu, tak se většinou doporučuje mít tak kolem 5-10%. Je to takové rozumné množství, aby tě to chránilo před inflací a krizemi. Zlato je fakt bezpečná investice, ale pokud do něj dáš víc než 10%, už můžeš riskovat, že ti zbytek portfolia nebude dostatečně diversifikovaný. Každopádně hodně záleží na tom, jak se vyvíjí ekonomika. Když je nejistota, zlato většinou roste, ale zase když je vše v klidu, můžeš na něm prodělat. Co se týče fyzického zlata versus ETF nebo akcie těžařských firem, oboje má svý pro a proti. Fyzický má hodnotu a můžeš si ho osahat, ale skladování a pojištění jsou náklady navíc. ETF jsou pohodlnější a likvidnější, ale nemáš ten „fyzický“ pocit. Takže zváž, co je pro tebe důležitější. Z mých zkušeností to chce hlavně nepřehánět a být rozumný v poměrech.

137 slov
1.4 minut čtení
9. 4. 2024
Richard Kopecký
Richard Kopecký

Zlato je určitě zajímavá investice, zvlášť když se díváš na inflaci a ekonomickou nejistotu. Mnoho lidí doporučuje mít v portfoliu tak 5-10% zlata, což je rozumný začátek. Pokud bys měl víc, tak to může být rizikový krok, protože zlato se nemusí vždycky vyplácet jako akcie nebo jiné investice. Ekonomická situace má vliv na cenu zlata – v krizi většinou roste, ale jindy může stagnovat.

Ohledně fyzického zlata vs. ETF nebo akcie těžařských firem – fyzické zlato má tu výhodu, že ho máš doslova v ruce, ale není to moc likvidní a musíš řešit skladování. Na druhou stranu ETF ti umožní snadno obchodovat a většinou mají nižší náklady na správu. Akcie těžařů mohou být výnosnější, pokud se jim daří, ale jsou spojeny s víc rizikem.

Zkus si to promyslet podle svých cílů a toleranci k riziku. Každý má jinou strategii, takže se podívej na zkušenosti ostatních a jak to funguje jim.

148 slov
1.5 minut čtení
16. 5. 2022
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela