Charts.cz/Fórum/Kde koupit fyzické zlato a na co si dát pozor?

Kde koupit fyzické zlato a na co si dát pozor?

Zajímalo by mě, kde se vlastně dá koupit fyzické zlato? Vím, že jsou nějaké zlatnické obchody, ale mám pocit, že to není jediné místo, kde bych ho mohl sehnat. Existují snad ještě nějaké specializované investiční společnosti nebo online platformy, které se zabývají prodejem zlata? Jaké máte zkušenosti s nákupem zlata třeba přes internet? Je to bezpečné? A co se týče cen, jak poznám, že neplatím víc než je tržní cena? Už jsem slyšel o různých poplatcích a provizích, takže bych rád věděl, na co si dát pozor při výběru místa na nákup. A co je lepší - koupit si zlaté cihly nebo mince? Je v tom nějaký zásadní rozdíl nebo jde jen o osobní preference? Rád bych také věděl, jestli je dobré mít zlato doma nebo je lepší ho uložit někde ve skladě či bance. Jaké jsou klady a zápory obou možností? Slyšel jsem něco o zajištění proti krádeži, tak mě zajímá, jak to vlastně funguje. Mohli byste mi prosím doporučit některé důvěryhodné zdroje, kde bych mohl zlato koupit a proč právě tyto místa? A nakonec - co když bych zlato chtěl prodat zpět? Jak to funguje a na co si dát pozor při prodeji? Děkuju moc za rady!

199 slov
2 minut čtení
27. 1. 2023
Denisa Špačková
Denisa Špačková

Fyzické zlato se dá koupit na víc místech, než jen ve zlatnických obchodech. Můžeš zkusit investiční společnosti, které se specializují na prodej zlata, nebo online platformy jako jsou specializované e-shopy. S nákupem přes internet je to většinou bezpečné, ale vždy si ověř, jestli mají dobré recenze a certifikace. Co se týče cen, sleduj aktuální tržní cenu zlata, což najdeš na burzách nebo i na stránkách zabývajících se investicemi. Pozor na poplatky a marže, co si účtují – může to dost navýšit celkovou cenu.

Ohledně cihly vs. mince – mince mají většinou vyšší sběratelskou hodnotu, ale cihly jsou zase jednodušší na skladování a obchodování. Uložení zlata doma má své výhody i nevýhody, jako je riziko krádeže. Když ho uložíš do banky nebo do speciálního trezoru, tak jsi sice v bezpečí, ale zaplatíš za skladování.

Doporučuji koupit od renomovaných dealerů nebo zavedených e-shopů s dobrou pověstí. Při prodeji zpět je důležité vědět aktuální cenu zlata a také se podívat, kolik za něj dostaneš – zase pozor na poplatky za prodej. Nezapomeň si schovat všechny doklady o koupi pro případnou budoucí kontrolu.

179 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Bedřich Doležal
Bedřich Doležal

Kde koupit fyzické zlato, to je dobrá otázka. Můžeš vyzkoušet zlatnické obchody, ale taky specializovaný firmy na investiční zlato. Existujou i online platformy jako třeba BullionVault nebo GoldMoney, kde si můžeš zlato objednat a nechat si ho poslat. Při nákupu přes internet je důležitý mít na paměti bezpečnost. Zjisti si recenze a ověř si pověst prodejce.

Co se ceny týče, většinou se určuje podle tržní ceny zlata plus nějaký poplatek, takže sleduj ceny na burze a srovnávej. Dávaj pozor na skrytý poplatky, to bývá past. Zda koupit mince nebo cihly, záleží na tobě. Mince můžou mít vyšší sběratelskou hodnotu, ale cihly se dají lépe skladovat.

Úložiště zlata doma versus ve bance/ skladu – doma máš přehled, ale větší riziko krádeže. Skladování v bance může být dražší, ale bezpečnější. Zajištění proti krádeži je většinou o tom mít dobrou pojišťovnu a zámky.

Doporučuji kouknout na firmy jako Česká mincovna nebo AuPortal, mají dobré jméno. Když chceš zlato prodat zpět, většinou to jde přes stejného prodejce nebo burzu, ale sleduj opět ceny a podmínky, co ti nabídnou, abys neskončil s horší cenou.

177 slov
1.8 minut čtení
27. 1. 2025
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela