Co ovlivňuje ceny dluhopisů v krizích?
Zajímalo by mě, jaké faktory vlastně ovlivňují ceny dluhopisů v krizových obdobích. Vím, že ekonomické krize mohou mít na trhy obrovský dopad, ale jak přesně se to promítá do cen dluhopisů? Je to nějaká souvislost s úrokovými sazbami, nebo je to spíše o důvěře investorů? Jak moc hrají roli různé faktory jako inflace nebo politika centrálních bank? A co třeba bezpečnostní prémie, mění se nějak v krizích? Zajímalo by mě, jestli se obecně dluhopisy považují za bezpečné investice během krizí, nebo jestli to závisí na konkrétních okolnostech. Jaký vliv mají také ratingové agentury a jejich hodnocení na ceny dluhopisů v těžkých časech? Jak reagují jednotlivé typy dluhopisů, například státní versus podnikové? Nebo existují nějaké historické příklady, které by to ukázaly? Hrozně rád bych se dozvěděl víc o tom, jak se na trhu s dluhopisy chová poptávka a nabídka během obdobných událostí. Myslíte, že jsou investoři schopni předpovědět vývoj cen dluhopisů v krizích, nebo jde spíš o chaotickou hru náhod? Každopádně bych ocenil jakékoli postřehy nebo zkušenosti, které by mi pomohly lépe pochopit tuto problematiku.