Jsou státní dluhopisy bezpečné investice v dnešní době?
Zajímalo by mě, jestli jsou státní dluhopisy stále považovány za bezpečné investice, zvlášť teď, když je na trhu tolik různých možností a neustále se měnící ekonomická situace. Při hledání způsobů, jak zhodnotit své úspory, jsem narazil právě na státní dluhopisy a přemýšlím, zda mají ještě tu atraktivitu jako dřív. Je pravda, že historicky byly považovány za velmi bezpečné, ale co se stalo v posledních letech? S rostoucí inflací a úrokovými sazbami mám pocit, že investice do dluhopisů se možná stává riskantnějšími. Jak se tedy vyvíjí bezpečnost těchto investic? A co třeba riziko defaultu, když se podívám na některé země? Navíc, jaký vliv má na tyto investice aktuální geopolitická situace a ekonomické trendy? Měli bychom brát v potaz i jiné faktory jako například výnosy v porovnání s jinými možnostmi investování jako jsou akcie nebo nemovitosti? Odpovídá skutečně to, co se říká o stabilitě a spolehlivosti státních dluhopisů, nebo je to už jen mýtus? Jaké zkušenosti máte s těmito investicemi vy? Myslíte si, že je rozumné zahrnout státní dluhopisy do portfolia, nebo byste raději sáhli po něčem jiném?