Charts.cz/Fórum/Jaký regionální ETF je nejlepší pro investování v Asii?

Jaký regionální ETF je nejlepší pro investování v Asii?

Uvažuju o investování do Asie a chtěl bych se zeptat, jestli někdo má zkušenosti s regionálními ETF, které by mohly být zajímavé pro tuto oblast. Vím, že Asie nabízí spoustu příležitostí, ale je tam tolik možností, že si nevím rady, jak začít. Slyšel jsem o různých ETF, které pokrývají různé trhy jako Čínu, Japonsko nebo třeba Indii. Co myslíte, který z těchto fondů je nejlepší z pohledu výnosnosti a stability? Mám také obavy ohledně volatility, protože slyším, že asijské trhy mohou být docela nepředvídatelné. Jaké jsou vaše názory na diverzifikaci v rámci ETF? Je lepší zvolit fond, který se zaměřuje na jednu zemi nebo spíše na celý region? A co náklady spojené s těmito ETF – jak jsou vysoké a na co si dát pozor? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jaké faktory vzít v úvahu při výběru správného ETF pro investice v Asii. Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení na konkrétní fondy, budu moc vděčný. Díky!

158 slov
1.6 minut čtení
8. 6. 2022
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

Když chceš investovat do Asie, tak určitě zvaž ETF jako iShares Asia 50 nebo SPDR S&P Asia Pacific ETF. Tyhle pokrývají hodně trhů a mají solidní diverzifikaci. Pokud se zaměříš na jednu zemi, tak třeba iShares China Large-Cap ETF je oblíbený, ale to už je dost rizikový kvůli Číně. Volatilita tam může být fakt vysoká.

Co se týče nákladů, tak si dávej pozor na expense ratio – čím nižší, tím lepší. Většina regionálních ETF má nízké poplatky, ale někdy se vyplatí prozkoumat i další náklady jako spread nebo případný management fee.

Diverzifikace je důležitá, takže já bych šel spíš do celého regionu než do jedné země. Aby sis rozložil riziko a měl šanci na stabilnější výnosy. Ale jasně, všechno záleží na tvém risku a strategii. Hlavně se neboj udělat trochu průzkumu a přečíst si víc recenzí na konkrétní fondy.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 7. 2024
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová

Na investice v Asii bych určitě doporučil podívat se na ETF jako iShares Asia 50 nebo SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF. Tyhle fondy pokrývají víc zemí, takže jsi víc chráněný vůči volatilitě jednoho trhu. Osobně se mi líbí i fondy zaměřené na konkrétní trhy jako CSOP FTSE China A50, protože Čína má fakt velký potenciál. Co se týče nákladů, většinou jsou relativně nízké, ale radši si zkontroluj TER (total expense ratio), abys věděl, kolik ti to sníží výnosy. Diverzifikace je klíčová, takže já bych šel spíš do regionálních ETF než do těch zaměřených jen na jednu zemi. Ale zase záleží na tvých cílech a rizikovém profilu. Držím palce s investováním!

111 slov
1.1 minut čtení
21. 6. 2024
Milada Šindelářová
Milada Šindelářová