Charts.cz/Fórum/Co znamená průměrný roční výnos ETF a jak ho vypočítat?

Co znamená průměrný roční výnos ETF a jak ho vypočítat?

Zdravím všechny investiční nadšence! Chtěl bych se zeptat, co přesně to znamená, když někde čtu o průměrném ročním výnosu ETF. Jaké faktory do toho vstupují a jak se vlastně takový výnos počítá? Zajímá mě, jestli to zahrnuje i dividendy nebo jen růst ceny akcií? A jak moc je ten průměrný roční výnos důležitý při rozhodování o investici do ETF? Mám pocit, že by to mohlo hodně ovlivnit mé rozhodnutí, ale nejsem si jistý, jak na to. Můžete mi prosím vysvětlit i nějaké základní vzorce, které se používají pro výpočet? Je to vůbec něco, čemu bych měl rozumět, nebo je lepší spolehnout se na odborníky? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní ETF s vysokým průměrným ročním výnosem, na které bych se mohl podívat a co všechno bych měl vzít v úvahu, než do nich investuji. Dík za jakoukoli pomoc!

140 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2024
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela

Průměrný roční výnos ETF je vlastně ukazatel, jak moc ti to ETF vydělalo za rok. Zahrnuje nejen růst ceny akcií, ale i dividendy, pokud nějaké vyplácí. Vypočítává se obvykle jako geometrický průměr ročních výnosů za určité období. Můžeš to spočítat tak, že vezmeš konečnou hodnotu investice, odečteš počáteční hodnotu a pak to vydělíš počáteční hodnotou. Pro přesnější výsledek se používá vzorec, který zohledňuje složené úročení: (konečná hodnota / počáteční hodnota)^(1/n) - 1, kde n je počet let.

Je to důležitý ukazatel, protože ti to dává představu o tom, jak dobře si ETF vedlo v minulosti a může ti to pomoct při rozhodování. Jenže minulost není zárukou budoucnosti, takže na to dávej pozor.

Co se týče konkrétních ETF s vysokým průměrným ročním výnosem, tak je dobré kouknout na fondy zaměřené na technologické akcie nebo na rozvíjející se trhy, ty mívají často lepší výnosy. Ale vždycky bys měl zvážit riziko a další faktory jako poplatky nebo volatilitu trhu.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Průměrný roční výnos ETF (Exchange-Traded Fund) je v podstatě míra, jakou se tvoje investice zhodnocuje za rok. Zahrnuje nejen růst ceny ETF, ale i dividendy, což je důležité, protože ty mohou přidat k celkovému výnosu. Vypočítává se obvykle jako průměrný roční výnos za určité období, třeba 5 nebo 10 let. Můžeš ho spočítat pomocí vzorce:

(1 + výnos1) * (1 + výnos2) * ... * (1 + výnosN) ^ (1/N) - 1,

kde N je počet let.

Je to fakt důležitý ukazatel při rozhodování o investici, protože ti dává představu o tom, jak si ETF vedlo v minulosti. Nezapomeň ale, že minulý výkon nezaručuje budoucí výsledky.

Pokud hledáš konkrétní ETF s dobrým průměrným ročním výnosem, můžeš kouknout na indexové fondy nebo třeba sektory, které se momentálně rozvíjejí jako technologie nebo obnovitelné zdroje. Ale než investuješ, zvaž i poplatky, volatilitu a tvoji osobní strategii.

142 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Emil Šťastný
Emil Šťastný