Charts.cz/Fórum/Jak vybrat nejlepší ETF pro diverzifikaci portfolia?

Jak vybrat nejlepší ETF pro diverzifikaci portfolia?

Jsem na začátku své investiční cesty a hodně jsem slyšel o ETF jako skvělém způsobu, jak diverzifikovat svoje investiční portfolio. Jenže toho je tolik, že nevím, kde začít. Jak vlastně vybrat to nejlepší ETF? Měly by mě zajímat konkrétní sektory, nebo je lepší jít s něčím víc obecnějším? Slyšel jsem o různých typech ETF, jako jsou ty zaměřené na akcie, dluhopisy nebo dokonce komodity, ale nejsem si jistý, co by pro mě mohlo být výhodné. Jak moc se mám soustředit na poplatky a náklady spojené s těmito fondy? Je nějaký rozdíl mezi aktivně spravovanými a pasivními ETF? Potřeboval bych také poradit, jestli je důležité sledovat historickou výkonnost ETF nebo jestli bych měl brát v úvahu i jiné faktory? Jaké další aspekty bych měl zvážit při volbě ETF pro optimalizaci mého portfolia? A co když se rozhodnu investovat do více než jednoho ETF – jak to všechno správně skloubit tak, aby mi to dávalo smysl? Vypadá to jako složitá věc, tak bych byl opravdu rád za jakékoli tipy nebo zkušenosti od těch, kteří už mají v této oblasti něco odinvestováno.

179 slov
1.8 minut čtení
12. 7. 2022
Elena Janoušková
Elena Janoušková

Takže, vybírání ETF může být dost zmatený, ale zkusím to trochu rozebrat. První věc, co si musíš říct, je, co vlastně chceš. Chceš větší diverzifikaci? Pak zkus nějaký široce zaměřený ETF, třeba na celý trh nebo na velký index jako S&P 500. Pokud tě zajímají konkrétní sektory, můžeš se podívat na ETF zaměřené na technologie, zdraví nebo třeba energetiku. Ale pozor, sektory můžou být dost volatilní.

Poplatky jsou fakt důležitý – čím nižší, tím lepší. Sleduj taky, jestli je fond pasivní nebo aktivně spravovaný. Pasivní bývají levnější a sledují nějaký index, zatímco aktivní se snaží překonat trh, ale to může stát víc a ne vždy se to povede.

Historická výkonnost může něco naznačit, ale rozhodně to není všechno. Zjisti si i to, jakým způsobem ETF investuje a jakou má strukturu. A když už se rozhodneš investovat do víc než jednoho ETF, snaž se je dobře skloubit tak, aby jsi měl pokrytý různé oblasti. Třeba kombinuj akcie s dluhopisy nebo zahraniční fondy s domácími.

Hlavně si dej pozor na to všecko rozložit a ne vsadit všechno na jednu kartu. Tohle je jen začátek, tak klidně zkoumej a uvidíš, co ti bude vyhovovat.

189 slov
1.9 minut čtení
21. 12. 2023
Antonín Mach
Antonín Mach

No, vybírání ETF může být fakt oříšek, ale pár tipů tady mám. Záleží, co od toho chceš. Pokud chceš větší diverzifikaci, tak se koukni na široce zaměřený fond, třeba S&P 500. To ti dává přístup k mnoha různým firmám najednou. Ale jestli tě zajímají konkrétní sektory jako technologie nebo zdravotnictví, tak můžeš jít i tímhle směrem.

Poplatky jsou důležitý – čím nižší, tím lepší, protože ti z toho nesmí moc ubírat výnosy. Pasivně spravované ETF jsou většinou levnější a sledují nějaký index, zatímco aktivní správa může mít vyšší náklady, ale potenciálně i vyšší výnosy (i když to není vždycky pravidlo).

Co se týče historické výkonnosti – taky se na to koukni, ale nezapomínej, že minulost není záruka budoucnosti. Důležitý jsou i další faktory jako likvidita a velikost fondu. Pokud plánuješ investovat do více ETF, snaž se mít mix různých aktiv – akcie, dluhopisy, možná i nějaké komodity. Hlavně si hlídej celkovou expozici a aby ses moc nepřekrýval ve stejných sektorech.

Nakonec je dobrý mít plán a vědět, jak dlouho tam chceš peníze nechat. Drž se svých cílů a buď trpělivý.

177 slov
1.8 minut čtení
1. 4. 2023
Marek Konečný
Marek Konečný