Charts.cz/Fórum/Jak si vybrat ETF s nízkou volatilitou pro dlouhodobé investice?

Jak si vybrat ETF s nízkou volatilitou pro dlouhodobé investice?

Přemýšlím o investování do ETF, ale jsem trochu zmatený tím, jak vlastně najít ty správné pro dlouhodobé držení. Vím, že nízká volatilita je klíčová, aby se mi investice co nejvíc vyplatila a abych nemusel sledovat trhy každý den se strachem, že mi investice spadne. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF s nízkou volatilitou? Měl bych se dívat na historickou výkonnost, nebo je důležitější současná situace na trhu? A co rozložení aktiv v ETF? Je lepší vybírat ty, které mají více sektorů nebo naopak zaměřené na konkrétní oblast? Jak zjistit, jestli je nějaké ETF opravdu stabilní, když se trhy stále mění? Vím, že existují různá kritéria jako beta koeficient nebo standardní odchylka, ale nejsem si jistý, jak to všechno funguje a co vlastně znamená. Mohli byste mi poskytnout nějaké tipy nebo doporučení, jak začít a na co si dávat pozor? Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
11. 8. 2024
Karolína Vaculíková
Karolína Vaculíková

Při výběru ETF s nízkou volatilitou je dobrý nápad zaměřit se na několik faktorů. Historická výkonnost může poskytnout nějaký obrázek, ale nezapomínej, že minulé výsledky nejsou zárukou budoucnosti. Důležitý je beta koeficient – čím je nižší, tím stabilnější to ETF pravděpodobně bude v porovnání s trhem. Pak jsou tu standardní odchylky, které ti říkají, jak moc se výnosy odchylují od průměru. Menší odchylka znamená menší volatilitu.

Co se týče rozložení aktiv, diverzifikace napříč sektory ti může pomoct snížit riziko. Třeba ETF zaměřená na dividendové akcie bývají stabilnější a mohou mít nižší volatilitu. Na druhou stranu, pokud se rozhodneš pro konkrétní sektor, ujisti se, že jsi si vědom všech rizik spojených s daným trhem.

Dále koukej na náklady ETF – nízké poplatky ti pomohou udržet více peněz v investici. Zvaž i likviditu ETF, aby ses vyhnul problémům při prodeji. A nakonec sleduj aktuální zprávy a trendy na trhu, abys měl přehled o situaci. Takže shrnutí: hledej nízký beta koeficient, rozmanitost sektoru a nízké náklady. Hodně štěstí!

163 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová

Hledání ETF s nízkou volatilitou může být fakt oříšek, ale nejsi sám, kdo se v tom motá. Tady je pár tipů, co sledovat. Nejdřív se podívej na beta koeficient – ideálně by měl být pod 1, což znamená, že ETF je méně volatilní než trh. Pak sleduj standardní odchylku, což ti ukáže, jak moc se výkonnost odchyluje od průměru. Historická výkonnost taky něco napoví, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Co se týče rozložení aktiv, lepší je mít víc sektorů, tím se sníží riziko – například míchat technologie s energií a zdravím. Nakonec zkus prozkoumat i náklady na správu ETF a likviditu. Když to shrnu, zaměř se na nízkou beta hodnotu, dobré rozložení a sledování nákladů. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Josef Chalupa
Josef Chalupa