Charts.cz/Fórum/Co znamená P/E ratio a jak ho použít při investování?

Co znamená P/E ratio a jak ho použít při investování?

Zajímalo by mě, co přesně znamená P/E ratio, protože jsem na to narazil v několika článcích o investování do akcií. Chápu, že je to nějaký ukazatel, ale pořád mi to není úplně jasné. Jak se vlastně počítá a co všechno může ovlivnit? A jak ho můžu použít při rozhodování, jestli investovat do nějaké společnosti nebo ne? Slyšel jsem, že nízké P/E může znamenat, že je akcie podhodnocená, ale je to opravdu tak jednoduché? Mám také obavy z toho, že se P/E ratio může lišit v závislosti na odvětví. Jak to tedy funguje v praxi? Kdy by mělo být P/E ratio klíčovým faktorem v mém rozhodovacím procesu? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak s tímto ukazatelem pracovat a na co si dávat pozor, když sleduji akciový trh, protože chci mít jistotu, že dělám správná investiční rozhodnutí.

137 slov
1.4 minut čtení
15. 6. 2024
Alena Jonášová
Alena Jonášová

P/E ratio, nebo také poměr cena/výnos, je vlastně jednoduchý způsob, jak zjistit, kolik investor platí za dolar zisku firmy. Počítá se tak, že vezmeš aktuální cenu akcie a vydělíš to ziskem na akcii (EPS). Takže když máš třeba akcii za 100 Kč a zisk na akcii je 10 Kč, P/E bude 10.

Teď k tomu, co to vlastně znamená. Nízke P/E může signalizovat, že je akcie podhodnocená, ale není to tak jednoduché. Může to být i proto, že firma má problémy nebo že investoři očekávají nižší zisky v budoucnu. Naopak vysoké P/E by mohlo znamenat, že je akcie nadhodnocená, ale může to být i známka toho, že trh očekává vysoký růst.

Je fakt důležité porovnávat P/E mezi firmami ve stejném odvětví, protože různá odvětví mají různou průměrnou hodnotu P/E. Třeba technologické firmy mají často vyšší P/E než tradiční výrobní firmy. Takže když se díváš na nějakou společnost, koukni se vždycky na její konkurenci.

Kdy brát P/E v potaz? Je to skvělý první krok k tomu zjistit, jestli se ti investice vyplatí, ale rozhodně bys měl vzít v úvahu i další faktory jako růstové vyhlídky firmy, tržní podmínky a celkovou ekonomiku. Nezůstávej jen u P/E, ale koukni se i na další ukazatele a analýzy.

202 slov
2 minut čtení
1. 9. 2024
Elena Janková
Elena Janková

P/E ratio, nebo jinak poměr cena/výnos, je vlastně ukazatel, který ti říká, kolik investor zaplatí za dolar zisku společnosti. Vypočítá se jednoduše – vezmeš cenu akcie a vydělíš to ziskem na akcii (EPS). Takže třeba když má akcie cenu 100 Kč a zisk na akcii je 5 Kč, tak P/E bude 20.

Teď k tomu, jak ho využít. Obecně platí, že nízké P/E může naznačovat, že akcie je podhodnocená. Ale pozor, to není pravidlo! Mohou být důvody, proč je P/E nízké – třeba problémy ve firmě nebo v odvětví. Naopak vysoké P/E může signalizovat, že se očekává vysoký růst zisků, ale taky to může znamenat přehřátý trh.

A jo, máš pravdu, P/E se hodně liší podle odvětví. Například technologie mají často vyšší P/E než třeba energetika. Takže vždycky si porovnej P/E s průměrem v odvětví.

Dávej si pozor na to, že P/E není všechno. Můžeš ho použít jako jeden z mnoha ukazatelů při rozhodování – koukni i na další faktory jako růst zisků, dluhy firmy nebo celkovou ekonomickou situaci. Když děláš investiční rozhodnutí, P/E ti dá nějaký kontext, ale mělo by to být jen část celkového obrazu.

186 slov
1.9 minut čtení
29. 5. 2024
Miroslav Dvořák
Miroslav Dvořák