Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší kupovat akcie, abych vydělal?

Kdy je nejlepší kupovat akcie, abych vydělal?

Přemýšlím o investování do akcií, ale jsem zmatený, kdy je vlastně ten pravý čas na nákup. Existují nějaké konkrétní momenty, které bych měl sledovat, než se rozhodnu investovat? Vím, že trh může být hodně volatilní a neustále se mění, a proto bych rád znal nějaké tipy nebo triky, jak zjistit, kdy ceny akcií klesnou na přijatelnou úroveň. Je dobré sledovat ekonomické ukazatele nebo třeba zprávy o firmách? Co říkáte na technickou analýzu, pomáhá to vůbec v určitých momentech? Možná někdo z vás má zkušenosti s tím, kdy naposledy koupil akcie a byl spokojený s tím, jak mu to vydělalo. Jaký vliv mají sezónní trendy nebo hospodářské cykly na rozhodnutí o investici? Myslíte si, že je lepší kupovat akcie v době krize, kdy ceny padají, nebo raději čekat na stabilnější období? Zajímalo by mě také, jestli je dobré diverzifikovat portfolio a nakupovat akcie více společností najednou. Jak to vidíte vy? Jak často kontrolujete své investice a přizpůsobujete své nákupní rozhodnutí podle aktuální situace na trhu? Jaké máte tipy pro začátečníky jako já? Opravu bych ocenil jakékoliv rady nebo zkušenosti, které by mi pomohly lépe pochopit tuto problematiku.

186 slov
1.9 minut čtení
12. 1. 2025
Jaroslav Hampl
Jaroslav Hampl

Nákup akcií je fakt o trpělivosti a sledování trhu. Obecně je fajn kupovat, když jsou akcie podhodnocené, což může být třeba během krize nebo po nečekaném propadu. Určitě sleduj ekonomické ukazatele jako HDP, inflaci nebo nezaměstnanost. To ti může dát nějakou představu o tom, jak se trh vyvíjí. Zprávy o firmách jsou taky klíčový, když máš na oku nějaký konkrétní akcie, tak sleduj jejich výsledky a plány do budoucna.

Technická analýza může být užitečná, pokud jsi v tom zběhlej, ale pro začátek bych se na to moc nespoléhal. Spíš se zaměř na fundamentální analýzu a jak se firma vyvíjí dlouhodobě. Sezónní trendy hrajou roli, ale spíš u určitých sektorů. Třeba maloobchod bývá silnější před Vánocema.

Co se týče diverzifikace, rozhodně doporučuju investovat do víc firem, aby ses vyhnul velkým ztrátám, kdyby jedna firma šla dolů. Kontrola investic by měla být pravidelná, ale ne zase každý den, aby tě to neznervózňovalo. Myslím, že je lepší nakupovat v časech poklesu a držet se dlouhodobě. Takže buď trpělivej a snaž se mít plán.

168 slov
1.7 minut čtení
13. 9. 2024
Aleš Bezděk
Aleš Bezděk

Nejlepší čas na nákup akcií je fakt těžký určit. Obecně se říká, že když trh padá, tak je to dobrý moment, protože ceny jsou nízké. Ale zas to může být i risk, protože nikdo neví, jestli to bude pokračovat. Sledování ekonomik a zpráv o firmách je super, třeba když oznámí dobré čtvrtletní výsledky, může to poslat akcie nahoru.

Technická analýza může být fajn, ale spíš pro ty, co mají víc zkušeností. Začátečníkovi bych doporučil se spíš soustředit na dlouhodobé investice a diversifikaci – nemít všechno v jedné firmě, ale rozložit to víc. Sezónní trendy taky hrajou roli, třeba před Vánocema bývá větší nákup a akcie některých firem rostou.

Co se týče krize, tam je to na každém – někteří investují víc, jiní se bojí a radši čekají. Já obvykle kontroluju investice jednou za čas, ale nesedím u toho furt. Chce to trpělivost a nevzdávat se hned při prvním poklesu. Rady pro začátečníky? Nebojte se ptát a učit se z chyb.

158 slov
1.6 minut čtení
21. 4. 2024
Elena Tomanová
Elena Tomanová