Charts.cz/Fórum/Co dělat, když se mi investice nedaří a cítím strach?

Co dělat, když se mi investice nedaří a cítím strach?

Nedávno jsem začal investovat do akcií a pár kryptoměn, protože jsem slyšel, jak lidé vydělávají velké peníze. Ale teď se mi to nějak nedaří. Vlastně mám pocit, že čím víc se snažím, tím hůř to jde. Ceny akcií klesají a moje kryptoměny se také chovají podivně. Ten strach mě fakt paralyzuje, nevím, jestli mám investice prodávat nebo je držet dál. Jak se s tím vlastně vyrovnat? Možná bych měl vyhledat nějakou pomoc nebo si přečíst nějaké knihy o psychologii investování? Všude čtu o tom, že emoce by neměly ovlivňovat rozhodnutí, ale jak to udělat ve skutečnosti? Co když se mi tyto špatné investice vymstí a já na tom prodělám? Jak se zbavit toho neustálého strachu z poklesu a začít znovu věřit v úspěch? Je normální mít takové pocity, nebo jsem jediný, kdo má strach ze ztrát? Jak se ostatní vyrovnávají s těmito obavami? Co doporučujete dělat v takových situacích? Možná nějaké tipy na to, jak zlepšit svou strategii nebo jak se zaměřit na dlouhodobé cíle? Chci se cítit lépe a mít klid na duši, abych mohl konečně spát bez stresu ohledně svých investic.

183 slov
1.8 minut čtení
27. 3. 2024
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec

Investování je fakt náročný a ten strach z poklesu je normální, nejseš v tom sám. Mnoho lidí zažívá paniku, když trhy klesají. Zkus se na to podívat tak, že investice by měly být spíš dlouhodobý plán než rychlý zisk. Pokud jsi koupil akcie nebo krypta, co máš nějakou důvěru, tak je zásadní nevystupovat z trhu při každé krizi. Z dlouhodobýho hlediska se trhy většinou vzpamatují.

Můžeš si nastavit nějaké limity, kolik jsi ochotný ztratit, a podle toho rozhodovat. Taky bych doporučil číst o psychologii investování, abys pochopil, jak emoce ovlivňují rozhodování. Snaž se udržet chladnou hlavu a nevydávat se na emocionální jízdu.

Pokud opravdu cítíš, že to nezvládáš, můžeš se poradit s odborníkem nebo se připojit k nějaké investiční skupině, kde jsou lidé s podobnýma zkušenostma. Ostatní ti můžou pomoct vidět věci z jiný perspektivy a možná ti dodají nějakou jistotu. Takže klidně to nevzdávej hned, jen si dej pauzu a zamysli se nad svojí strategií.

154 slov
1.5 minut čtení
18. 6. 2023
Eva Kuchařová
Eva Kuchařová

Občas to tak prostě je, investování je jako rollercoaster. Strach je normální, zvlášť když trhy klesají. Možná bys měl na chvíli přestat sledovat ceny a zaměřit se na dlouhodobý plán. Zkus si říct, proč jsi ty akcie a kryptoměny kupoval – pokud jsi věřil v jejich budoucnost, možná je lepší je držet. Místo paniky z prodělků si najdi čas na vzdělávání, třeba čtením knih o psychologii investování nebo se kouknout na nějaké online kurzy. To ti může pomoct vidět věci jinak. Rozhodně není dobré jednat v emocích – prodávat ve strachu často vede k větším ztrátám. Zkus si také nastavit nějaké limity, kolik jsi ochoten ztratit, a když to dojde na dno, pak se rozhodni, co dál. Všichni procházíme podobnými pocity, nejsi v tom sám. Klíčem je klid a rozvaha.

130 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková