Charts.cz/Fórum/Jak mohu správně diverzifikovat svůj investiční portfoliový pro kryptoměny?

Jak mohu správně diverzifikovat svůj investiční portfoliový pro kryptoměny?

Investování do kryptoměn je v poslední době čím dál populárnější, ale zároveň i riskantní. Občas mám pocit, že je toho tolik, co bych měl zvážit, než se do toho pustím. Rád bych se zeptal, jak vlastně správně diverzifikovat své investiční portfolio, když jde o kryptoměny. Vím, že to je důležité pro minimalizaci rizika, ale jaké kroky bych měl podniknout? Měl bych investovat do více různých kryptoměn nebo se soustředit na pár stabilních? Jaký poměr mezi Bitcoinem a altcoiny by mohl být rozumný? Slyšel jsem také něco o rozdílných strategiích investování, jako například HODL versus aktivní obchodování. Která z těchto strategií by mohla být lepší pro diverzifikaci portfolia? A co NFT, měl bych je zahrnout do svého portfolia nebo se na ně spíše vykašlat? Kdybych chtěl mít stabilní příjem z kryptoměn, jaké další možnosti by mi mohly pomoci diverzifikovat moje investice? Doufám, že mi někdo může pomoci s tímto tématem a poskytnout nějaké užitečné tipy či doporučení na co všechno se zaměřit při budování mého portfolia. Děkuji!

166 slov
1.7 minut čtení
2. 7. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Diverzifikace portfolia s kryptoměnami je fakt důležitá, ale může to vypadat složitě. V zásadě bys měl mít mix různých kryptoměn, což může zahrnovat Bitcoin, Ethereum a pár altcoinů, co mají solidní projekty za sebou. Třeba tak 60% do Bitcoinu a zbytek do altcoinů může být rozumný start.

Když mluvíme o strategiích, HODL je fajn pro dlouhodobé investice, ale pokud se chceš víc angažovat, tak aktivní obchodování taky může přinést výhody. Jen si dej pozor na volatilitu, protože ta je u kryptoměn obrovská. Co se týče NFT, pokud tě to baví, tak proč ne, ale nevkládej do toho moc peněz na začátku. Můžeš zkusit i staking nebo yield farming pro stabilní příjem, to by ti mohlo pomoct diverzifikovat víc.

Celkově platí pravidlo nezapomínat na výzkum a risk management. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

135 slov
1.4 minut čtení
4. 10. 2023
Rudolf Kočí
Rudolf Kočí

Diverzifikace v kryptu je fakt důležitá, protože to, co můžeš ztratit na jednom altcoinu, můžeš získat na jiném. V první řadě, je dobrý mít podíl v Bitcoinu, protože je to taková stabilní základna a většina trhu se kolem něj točí. Pak se můžeš podívat na pár vybraných altcoinů – třeba Ethereum, Cardano nebo Solana, ale nenechávej se nalákat všemi novinkami.

Pokud jde o poměr, něco jako 70% Bitcoin a 30% altcoiny by mohl být rozumný start. Samozřejmě záleží na tvé ochotě riskovat – pokud jsi odvážnější, můžeš přidat víc altcoinů.

HODL versus aktivní obchodování? To záleží na tvé strategii. HODL je fajn pro dlouhodobé investice, ale pokud chceš víc vychytat krátkodobé pohyby, tak si možná zkus aktivní obchodování.

S NFT to vidím tak, že do toho bych šel jen s malou částí portfolia – jsou hodně spekulativní. A kdybys chtěl stabilní příjem, zvaž staking nebo yield farming na platformách jako DeFi – tím můžeš generovat nějaké pasivní příjmy.

Takže shrnutí: mít Bitcoin jako základ, pár solidních altcoinů a být otevřený různým strategiím jako HODL a staking. A buď opatrný s NFT a novinkama.

183 slov
1.8 minut čtení
7. 3. 2022
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková