Charts.cz/Fórum/Co dělat, když se mi nelíbí výnosy z DeFi projektů?

Co dělat, když se mi nelíbí výnosy z DeFi projektů?

Zdravím všechny, tak se chci podělit o svůj problém, který mě poslední dobou nějak trápí. Investoval jsem do několika DeFi projektů, protože jsem slyšel, že je to skvělý způsob, jak dosáhnout vyšších výnosů a pasivního příjmu. Ale teď se mi zdá, že ty výnosy nejsou tak úžasné, jak jsem čekal. Mám pocit, že jsem do toho šel s velkým očekáváním a teď jsem zklamaný, protože výnosy jsou hodně nízké a někdy dokonce ani nevydělávám tolik, kolik jsem si myslel. Přemýšlím, jestli dělám něco špatně nebo jestli by bylo lepší přesunout své peníze jinam. Mám také obavy o bezpečnost těchto projektů a co se stane, pokud trh spadne nebo pokud některý z těchto projektů zkrachuje. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, co dělat v takové situaci? Jak zjistit, jestli je lepší investovat do něčeho jiného, než do těchto DeFi projektů? Existují alternativní možnosti pro pasivní příjem, které byste doporučili? Třeba něco stabilnějšího nebo méně rizikového? A co vůbec s těmi penězi udělat? Mám je vybrat a investovat do tradičního investičního nástroje nebo je držet a doufat v lepší časy? Jaké máte zkušenosti s podobnými situacemi? Předem díky za každou radu!

192 slov
1.9 minut čtení
14. 3. 2024
Anna Dobešová
Anna Dobešová

Myslím, že tohle je dost běžný problém. DeFi může být sice lákavý, ale výnosy se můžou dost lišit a občas jsou fakt nízké. Zkus si projít ty projekty, do kterých jsi investoval, a zjistit, jaký mají historický výkon. Někdy můžeš narazit na lepší možnosti, třeba nějaké stablecoiny nebo staking v méně rizikových protokolech. Pokud se bojíš o bezpečnost, tak možná zvaž přesun do tradičních investičních nástrojů jako ETF nebo nemovitosti, což může nabídnout větší stabilitu. A co se týká držení peněz v DeFi – pokud nejsi spokojený a cítíš stres, tak možná bude lepší vybrat a investovat jinam. Každopádně se neboj udělat změnu, když to necítíš. Držím palce.

108 slov
1.1 minut čtení
12. 8. 2023
Stanislav Martínek
Stanislav Martínek

Myslím, že nejsi sám, spousta lidí má teď podobné pocity. DeFi může být super, ale výnosy se často mění a očekávání můžou být zklamaná. Každopádně, než začneš panikařit a vybírat všechny prachy, zkus se podívat na konkrétní projekty, do kterých jsi investoval. Někdy jsou nízké výnosy jen dočasný stav, tak se ujisti, že máš rozumnou diverzifikaci.

Pokud máš obavy o bezpečnost, určitě bys měl zhodnotit riziko a třeba i zvažovat přesun do stabilnějších aktiv jako jsou stablecoiny nebo tradiční akcie s dividendami. Existují taky různé ETF nebo REITs, které můžou nabídnout pasivní příjem a větší stabilitu oproti DeFi.

Kdybys to chtěl ustřihnout úplně, tak vybrat peníze a investovat do něčeho klasického může být rozumný krok. Ale zkus to pořádně prozkoumat a nedělej unáhlený rozhodnutí. Třeba se situace zlepší a ty budeš rád, že jsi vydržel.

135 slov
1.4 minut čtení
11. 11. 2023
Jaroslav Vaníček
Jaroslav Vaníček