Charts.cz/Fórum/Kdy provádět úpravy v portfoliu ETF?

Kdy provádět úpravy v portfoliu ETF?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně rozumné provádět úpravy ve svém portfoliu ETF? Mám na mysli jakékoliv změny, ať už jde o přidání nových fondů, nebo třeba snížení podílu těch stávajících. Jsou nějaké konkrétní situace, které by měly být signálem pro to, že je čas něco změnit? Například, co když se změní tržní podmínky nebo když některé sektory začnou vykazovat slabší výkonnost? Jak moc bych měl sledovat výkonnost jednotlivých ETF a kdy bych měl zvážit jejich výměnu za něco jiného? A co třeba, když se mé osobní finanční cíle změní – to by také mohlo ovlivnit moje rozhodování o portfoliu, ne? Rád bych věděl, zda existují nějaké doporučené intervaly pro revizi portfolia, nebo je lepší se řídit aktuálními událostmi a tržními trendy. Jak tedy najít rovnováhu mezi tím, aby se portfolio často neměnilo zbytečně, a zároveň abych nezmeškal příležitosti na zlepšení výnosů? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

148 slov
1.5 minut čtení
1. 4. 2023
Hana Dvořáková
Hana Dvořáková

Kdy provádět úpravy v portfoliu ETF? No, záleží na hodně faktorech. Mělo by to být v podstatě tehdy, když se něco zásadního změní – třeba když se výrazně změní tržní podmínky nebo začnou některé sektory padat. Pokud tvoje ETF neplní očekávání nebo sektor, ve kterém investuješ, je na tom špatně, tak to může být signál, že bys měl uvažovat o změně.

Osobní finanční cíle hrajou taky velkou roli. Když se ti změní situace – třeba zkrátíš horizont investování nebo chceš víc rizika – tak je jasné, že portfolio by mělo reflektovat tyhle změny.

Co se týče intervalů, tak doporučuju revizi aspoň jednou za rok. Ale sleduj to i pravidelně! Nechceš, aby ti ujely vlaky. Na druhou stranu, pokud nebudeš měnit portfolio každou chvíli, je to lepší – čím míň změn, tím víc stability. Takže najít tu rovnováhu je důležitý. Hlavně buď trpělivý a nepanikař, když něco klesne. Zhodnoť celkovou situaci a pak se rozhodni.

154 slov
1.5 minut čtení
27. 5. 2023
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

Je dobrý mít nějakou strategii, kdy upravovat ETF portfolio. Třeba když se změní tvoje finanční cíle – to je jasný signál. Pokud plánuješ koupi bytu nebo se ti narodí dítě, tak to může ovlivnit rizikovost portfolia. Další důvod je, když se trh dostane do turbulentní fáze a některé sektory jdou dolů. Pak můžeš zvážit snížení podílu slabších fondů.

Někteří doporučují revizi portfolia jednou za rok, ale já bych radši sledoval aktuální trendy. Když vidíš, že nějaké ETF dlouhodobě nepodává dobré výsledky, tak je možná čas na změnu. Obecně platí, že bys měl mít přehled o výkonnosti svých investic – ale nesmíš panikařit a měnit všechno po každém poklesu trhu.

Takže klidně prováděj úpravy, když se něco změní, ale ne každý týden. Balance je klíčová – příliš časté změny ti můžou zbytečně zkomplikovat situaci a vybrat si to správné ETF taky chce čas.

141 slov
1.4 minut čtení
14. 11. 2022
Emil Toman
Emil Toman