Charts.cz/Fórum/Jak minimalizovat riziko při investování do ETF?

Jak minimalizovat riziko při investování do ETF?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně minimalizovat riziko, když se rozhodnu investovat do ETF. Slyšel jsem, že ETF představují skvělou příležitost pro diverzifikaci portfolia, ale zároveň mám obavy z volatility trhu a možných ztrát. Jaké konkrétní strategie byste doporučili? Mám na mysli věci jako výběr správných fondů, sledování poplatků, nebo třeba využití automatických investičních plánů. Zajímá mě také, jaký vliv mají makroekonomické faktory na ETF a jestli je lepší investovat do akciových nebo dluhopisových fondů. A co třeba časování trhu? Je to vůbec možné v rámci ETF? Rád bych slyšel vaše názory na to, jak se vyhnout chybám při investování do těchto fondů a co všechno bych měl vzít v úvahu před tím, než začnu investovat. Jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají, když začínají s ETF a jak se jim vyhnout? Děkuju za každou radu!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 3. 2022
Libor Eliáš
Libor Eliáš

Pokud chceš minimalizovat riziko s ETF, tak tu je pár tipů. Za prvé, diverzifikace je fakt důležitá – vybírej fondy, který mají široký záběr, třeba indexové ETF, co kopírují velké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. S tím souvisí i sledování poplatků, které by neměly být moc vysoké, jinak ti to sežere výnosy.

Další věc jsou automatické investiční plány – pravidelný nákup ETF ti pomůže vyhnout se časování trhu a průměrování nákupní ceny. Co se týče makroekonomických faktorů, měj na paměti, že inflace, úrokové sazby a geopolitické události můžou ovlivnit trhy.

Jestli investovat do akciových nebo dluhopisových ETF? To záleží na tvém rizikovém profilu – akcie jsou volatilnější, ale dlouhodobě mají lepší výnosy. Měj na paměti emoční faktory a nenech se strhnout panikou při poklesech trhu.

No a nejčastější chyby jsou asi chybné vybírání fondů bez rozmyslu a nezohlednění vlastních cílů a horizontu investování. Taky je důležitý nevěřit tomu, že můžeš přesně načasovat trh – to je spíš pro zkušenější investory. Takže drž se těch základoch a všeho s rozumem.

170 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová

Investování do ETF může být fajn, ale máš pravdu, že riziko tu je. Takže pár tipů: 1. Diverzifikace – neinvestuj jen do jednoho ETF, rozlož si to mezi různé sektory a regiony. 2. Sleduj poplatky – nízké náklady na správu jsou důležité, každá koruna navíc se ti může prodražit. 3. Automatizace – měsíční investice přes automatické plány ti pomůžou vyhnout se časování trhu a průměrovat náklady. 4. Makroekonomika – sleduj ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokové sazby, tyhle faktory můžou ovlivnit výkonnost ETF. 5. Akciovky vs. dluhopisy – akciové fondy mají větší potenciál na růst, ale i vyšší riziko. Takže bys měl zvážit, co od investice chceš. 6. Chyby – hodně lidí kupuje ETF v euforii nebo panice, snaž se držet strategie a nezapomínej, že trhy kolísají. Když se vyhneš těmhle chybám a budeš mít jasný plán, měl bys být v pohodě.

142 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2025
Kristýna Vyskočilová
Kristýna Vyskočilová