Charts.cz/Fórum/Proč je důležité mít zlato v investičním portfoliu?

Proč je důležité mít zlato v investičním portfoliu?

Zajímalo by mě, proč je vlastně zlato považováno za důležitou součást investičního portfolia. Četla jsem, že se používá jako ochrana proti inflaci a nějakým způsobem stabilizuje hodnotu majetku, ale jak to vlastně funguje? Mám pocit, že se zlato dostává do popředí mezi všemi těmi moderními investicemi jako jsou akcie nebo kryptoměny. Je to opravdu tak? Jaké výhody má zlato v porovnání s jinými investicemi? Vím, že zlato má dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, ale co to znamená v dnešní době? Slyšela jsem také názory, že zlato může být v krizových obdobích docela užitečné. Jaké jsou konkrétní situace, kdy by měl investor zvážit zařazení zlata do svého portfolia? A co třeba jeho likvidita? Je snadné zlato prodat, když na to přijde? Měli byste mít zlato fyzicky nebo spíš investovat do zlatých ETF? Jak to vidíte vy? Chtěla bych slyšet názory a zkušenosti ostatních ohledně investování do zlata a jestli je to opravdu tak důležité, jak se někde píše.

157 slov
1.6 minut čtení
20. 10. 2021
Oldřich Vyskočil
Oldřich Vyskočil

Zlato je v investičním portfoliu důležité hlavně kvůli tomu, že slouží jako bezpečný přístav v těžkých časech. Když se trhy hroutí nebo je inflace vysoká, zlato se obvykle drží lépe než akcie nebo jiné investice. Má totiž historicky tendenci uchovávat hodnotu. V dnešní době, kdy vidíme kolísání trhů a geopolitickou nejistotu, je zlato považováno za stabilní aktivum.

Investoři by měli zvážit zlato hlavně v krizových obdobích, jako jsou ekonomické recese nebo politické turbulence. Pokud se ti líbí myšlenka mít něco hmatatelného, můžeš investovat do fyzického zlata, což je ale spojeno s náklady na skladování a pojištění. Na druhou stranu zlaté ETF jsou praktičtější – jsou snadno obchodovatelné a likvidní, takže v případě potřeby můžeš rychle prodat.

Osobně si myslím, že kombinace obou způsobů může být rozumná. Takže jo, zlato může být málo sexy v porovnání s moderními investicemi, ale stále má své místo v portfoliu pro ochranu hodnoty.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2024
Kristýna Kadlecová
Kristýna Kadlecová

Zlato je fajn investice, protože má historicky stabilní hodnotu. V době inflace, kdy peníze ztrácí na hodnotě, zlato většinou drží nebo dokonce roste. Máš pravdu, že v krizích nebo při nejistotě na trzích se zlato dostává do popředí, protože lidi hledají něco spolehlivého, co si uchová hodnotu. Někdo říká, že je to takový "bezpečný přístav".

Co se týče likvidity, zlato se dá snadno prodat, ale záleží na tom, jaké máš zlato – fyzické slitky nebo nějaké ETF. Fyzické zlato může být trochu problém s prodejem, protože musíš najít kupce a můžeš mít i problém s místem na skladování. Zase na druhou stranu, investice přes ETF je rychlejší a pohodlnější. Dají se koupit a prodat jako akcie.

Obecně bych řekl, že zařadit zlato do portfolia má smysl, zvlášť pokud tě zajímají bezpečnější investice. Nejde o to mít všechno v něčem moderním jako kryptoměny nebo akcie. Rozložení rizika je důležitý a zlato může být dobrý způsob, jak to udělat.

155 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2024
Oldřich Jiránek
Oldřich Jiránek