Charts.cz/Fórum/Zahrnutí drahých kovů do investičního portfolia

Zahrnutí drahých kovů do investičního portfolia

Zajímalo by mě, jakým způsobem bych mohl zahrnout drahé kovy do svého investičního portfolia. V poslední době jsem hodně četl o investicích do zlata, stříbra a dalších kovů a přemýšlím, jestli by to bylo dobré rozhodnutí. Mám pocit, že tradiční akcie a kryptoměny jsou sice zajímavé, ale drahé kovy by mohly nabídnout nějakou stabilitu, zvlášť v těchto nejistých časech. Jaké jsou vlastně různé možnosti? Měl bych investovat přímo do fyzického zlata, nebo je lepší jít přes ETF fondy? A co třeba investice do mincí? Existují nějaké tipy na to, co sledovat, když vybírám, do čeho investovat? Taky by mě zajímalo, jak velký podíl by měly drahé kovy tvořit v mém portfoliu. Myslím tím, že mám určité procento alokované na akcie a kryptoměny a teď bych rád věděl, jestli bych měl přidat třeba 10 nebo 20 procent na drahé kovy. A je třeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti pro investování do těchto komodit? Slyšel jsem také, že ceny kovů mohou být dost volatilní, tak jak se na tohle dívat z dlouhodobého hlediska? Mohli byste mi poradit, kde začít nebo na co se zaměřit při výběru a plánování této části investiční strategie?

191 slov
1.9 minut čtení
18. 5. 2023
Soňa Kovářová
Soňa Kovářová

Zahrnutí drahých kovů do portfolia neni špatnej nápad, zvlášť když chceš mít něco stabilního. Můžeš investovat buď do fyzickýho zlata a stříbra, což je sice dosti tradiční, ale musel bys myslet na skladování a bezpečnost. Pak jsou tady ETF fondy, což je mnohem jednodušší a nemusíš se bát s tím manipulovat. Taky můžeš zkoušet investice do mincí, ale to už chce trochu víc znalostí o tom, co je cenný a co ne. Pokud jde o podíl v portfoliu, tak 10-20% je dost rozumný. Samozřejmě pokud se ti nechce riskovat, tak nižší procento by bylo lepší. Co se týče volatility, tak jo, drahý kovy můžou dost kolísat, ale dlouhodobě většinou drží hodnotu. Hlavně sleduj trh a ekonomické zprávy, to ti pomůže udělat lepší rozhodnutí. Nezapomeň taky na diversifikaci – čím víc různých investic máš, tím líp chráníš své peníze.

138 slov
1.4 minut čtení
18. 9. 2024
Magdaléna Janečková
Magdaléna Janečková

Zahrnutí drahých kovů do portfolia je rozumný krok, hlavně když se ti zdá, že akcie a kryptoměny nejsou tak stabilní. Můžeš investovat do fyzického zlata nebo stříbra, což znamená nakoupit cihly nebo mince. To má své výhody, ale musíš to mít kde skladovat a hlídat. Pak jsou tu ETF fondy, což jsou vlastně akcie na drahé kovy a jsou jednodušší na obchodování. Pokud se rozhodneš pro mince, dej pozor na jejich hodnotu a raritu – staré mince mohou být cennější než jen váha kovu.

Ohledně alokace v portfoliu – 10-20% je běžné doporučení, ale záleží na tvé ochotě riskovat a celkové strategii. Znalosti o trhu s drahými kovy ti určitě pomohou, sleduj ceny a trendy. Ceny kovů můžou být volatilní, tak se připrav na možné výkyvy. Nejlepší je mít dlouhodobý pohled a nepanikařit při každém poklesu cen. Můžeš začít sledovat nějaké zajímavé zdroje nebo fóra o investicích do kovů, to ti dá širší přehled.

153 slov
1.5 minut čtení
30. 6. 2024
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková