Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi dlouhodobým a krátkodobým dluhopisem?

Jaký je rozdíl mezi dlouhodobým a krátkodobým dluhopisem?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi dluhopisy. Četl jsem, že existují různé typy, ale pořád mi to není úplně jasný. Měly by být nějaké rozdíly mezi dlouhodobými a krátkodobými dluhopisy, že? Takže co přesně znamená, když se říká dlouhodobý nebo krátkodobý? Jak to ovlivňuje výnosy a riziko? A které jsou pro investory lepší? Zaslechl jsem, že dlouhodobé dluhopisy mohou nabízet vyšší úrokové sazby, ale taky se prý spojují s větším rizikem. To znamená, že když investuju do krátkodobých, budu mít menší riziko, ale zase menší výnos? Jak se tyto věci vlastně propojují? Jak bych měl přemýšlet o tom, co si vybrat? Rád bych pochopil i to, jak moc záleží na ekonomické situaci nebo na úrokových sazbách. Je dobré mít v portfoliu obojí, nebo se zaměřit pouze na jedno? Omlouvám se, pokud je to moc otázek najednou, ale chtěl bych mít jasnější představu o tom, jak tyto dluhopisy fungují a co všechno to obnáší. Díky za všechny rady.

160 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2024
Stanislav Machač
Stanislav Machač

Dlouhodobý dluhopis je takovej, co má splatnost třeba víc než 10 let. Krátkodobý je naopak do 3 let. Rozdíl je hlavně v tom, že dlouhodobý obvykle nabízejí vyšší úrokový sazby, ale taky s sebou nesou větší riziko, protože se může víc měnit hodnota kvůli úrokovým sazbám a ekonomice. Když úrokovky rostou, ceny těch dlouhodobých klesají víc než u krátkodobých. Takže jo, když investuješ do krátkodobých, máš menší riziko a stabilnější výnosy, ale taky nižší úroky. V portfoliu bys mohl mít oboje, protože to vyrovnává rizika. Závisí to ale hodně na tvých cílech a jakou máš toleranci k riziku. Pokud očekáváš, že úrokový sazby porostou, možná se vyplatí spíš držet krátkodobý dluhopisy.

111 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2025
Patrik Pospíšil
Patrik Pospíšil

Dlouhodobý a krátkodobý dluhopis se liší hlavně v době splatnosti. Krátkodobé dluhopisy mají obvykle splatnost do 1-3 let, zatímco dlouhodobé můžou mít splatnost i 10 a více let. To má vliv na úrokové sazby a riziko. Dlouhodobé dluhopisy většinou nabízejí vyšší úrok, protože investoři riskují, že úrokové sazby mohou vzrůst a jejich dluhopis tak ztrácí na hodnotě. Na druhou stranu krátkodobé dluhopisy jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb, takže jsou obecně považované za méně rizikové, ale výnosy jsou nižší.

Pokud jde o ekonomickou situaci, když je inflace vysoká nebo se očekává zvyšování úrokových sazeb, může být lepší mít víc krátkodobých dluhopisů. Naopak, v stabilním ekonomickém prostředí můžeš uvažovat o dlouhodobých, kde ti možná výnosy přinesou víc.

Co se týče portfolia, dobrý mix obojího může poskytnout vyváženost mezi rizikem a výnosem. Takže záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš rychlejší přístup k penězům nebo ti nevadí investovat delší dobu s potenciálně vyšším výnosem.

154 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Eduard Hájek
Eduard Hájek