Charts.cz/Fórum/Co je lepší, ETF nebo tradiční akciové fondy?

Co je lepší, ETF nebo tradiční akciové fondy?

Už nějakou dobu se snažím porozumět tomu, jaké jsou vlastně rozdíly mezi ETF a tradičními akciovými fondy. Zajímá mě, co by pro mě jako investora bylo výhodnější. Vždycky jsem slyšel, že ETF jsou víc flexibilní a mají nižší náklady, ale na druhou stranu se říká, že tradiční fondy mohou nabízet lepší správu a výběr akcií. Jak to vlastně funguje? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody každého z těchto typů investic? Je pravda, že ETF jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí investovat pasivně a nemají čas sledovat trhy? A co třeba daně? Ovlivňuje nějak způsob, jakým se vybírá zisk u ETF versus tradičních fondů daňovou zátěž? A pokud bych měl začínat s menším kapitálem, co byste doporučili jako lepší variantu? Měl bych jít do ETF pro jejich nízké poplatky nebo se raději spolehnout na odborníky v tradičních fondech? Byl bych vděčný za názory těch, kteří už mají zkušenosti s oběma možnostmi. Jaké máte osobní preference a proč? Co je podle vás klíčem k úspěšnému investování v těchto dvou oblastech?

168 slov
1.7 minut čtení
8. 5. 2022
Renata Šebestová
Renata Šebestová

No, jestli jdeš do investování, tak ETF a tradiční fondy mají každý něco do sebe. ETF jsou většinou levnější, protože mají nižší poplatky a můžeš je obchodovat jako akcie, takže to je super pro flexibilitu. Když chceš investovat pasivně a nemáš čas sledovat trhy, tohle může být cesta. Na druhou stranu tradiční fondy mají odborné správcovské týmy, kteří vybírají akcie podle nějaké strategie, což může být výhoda, jestli se na to necítíš sám. Co se daní týče, tak u ETF platíš daně při prodeji a u tradičních fondů můžeš mít zdanění i při reinvestici zisků. Pokud máš menší kapitál, ETF by mohlo být lepší kvůli těm poplatkům a likviditě. Osobně radši jdu do ETF, protože se mi líbí ta svoboda a kontrola nad investicema. Klíč je podle mě vědět, co chceš od svých investic a kolik času jsi ochotný tomu věnovat.

141 slov
1.4 minut čtení
6. 2. 2023
Božena Sýkorová
Božena Sýkorová

Rozdíl mezi ETF a tradičními fondy je v podstatě ve flexibilitě a nákladech. ETF si kupuješ jako akcie, můžeš je obchodovat kdykoliv během dne a většinou mají nižší poplatky, což je super pro menší investory. Tradiční fondy se obchodují pouze na konci dne a mají často vyšší poplatky za správu, ale zase mohou nabídnout lepší profesionální správu a výběr akcií, takže pokud nemáš čas sledovat trh, může to být plus.

Co se daní týče, u ETF platíš daň až při prodeji, zatímco u tradičních fondů můžeš mít daň z výnosů i během držené doby, což může být nevýhodné. Když začínáš s menším kapitálem, tak ETF jsou určitě skvělá volba kvůli těm nízkým nákladům. Na druhou stranu, jestli chceš mít klid a nechceš se moc starat o to, co děláš, tak tradiční fondy s dobrým správcem můžou být taky fajn.

Osobně bych šel do ETF, protože se mi líbí ta flexibilita a kontrola. Klíčem k úspěšnému investování je ale i tak rozumět tomu, co kupuješ – ať už ETF nebo fondy. Důležité je najít strategii, která ti sedí.

175 slov
1.8 minut čtení
23. 2. 2024
Kristýna Šebestová
Kristýna Šebestová