Charts.cz/Fórum/Co to vlastně ETF je a jak se liší od akcií?

Co to vlastně ETF je a jak se liší od akcií?

V poslední době se hodně mluví o ETF, ale já se v tom moc nevyznám. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vlastně je? Slyšel jsem, že to má něco společného s investováním, ale pořád mi to přijde jako nějaký složitý pojem. Jakým způsobem funguje ETF a jaké jsou jeho hlavní výhody? A co mě nejvíc zajímá – v čem se to vlastně liší od běžných akcií? Je pravda, že ETF nabízí větší diverzifikaci nebo nižší riziko? A jak se vůbec obchodují? Dají se koupit stejně jednoduše jako akcie, nebo je tam nějaký jiný proces? Rád bych porozuměl tomu, jak to celé funguje, abych mohl lépe zhodnotit své investiční možnosti. Také bych chtěl vědět, zda je dobré mít v portfoliu jak ETF, tak akcie, nebo je lepší se soustředit jen na jedno. Pokud máte někdo zkušenosti či tipy na to, co by měl začínající investor vědět o ETF vs. akcie, budu moc vděčný za jakékoli rady!

155 slov
1.6 minut čtení
29. 5. 2023
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová

ETF (Exchange-Traded Fund) je vlastně fond, který se obchoduje na burze jako akcie. To znamená, že když koupíš ETF, kupuješ část portfolia, které může zahrnovat akcie, dluhopisy nebo jiné investice. Hlavní výhoda ETF je to, že ti umožňuje diverzifikaci – vlastně investuješ do víc než jen jedné akcie najednou, což snižuje riziko. Třeba když koupíš ETF sledující S&P 500, máš podíl v 500 různých firmách místo jen jedné.

Co se týče obchodování, ETF se kupují a prodávají stejně jako akcie přes brokera během burzovních hodin. Takže si můžeš vybrat, kdy a co koupit nebo prodat. Na rozdíl od klasických podílových fondů, které se obchodují na konci dne za průměrnou cenu, ETF ti dává flexibilitu.

Pokud jde o portfolio, mít jak ETF, tak akcie může být rozumná strategie. Můžeš mít stabilnější základ s ETF a pak přidat nějaké individuální akcie pro potenciální vyšší výnosy. Záleží na tom, jaký máš investiční cíl a toleranci k riziku.

152 slov
1.5 minut čtení
12. 2. 2023
Irena Šindelářová
Irena Šindelářová

ETF je zkratka pro Exchange Traded Fund, což je vlastně investiční fond, který se obchoduje na burze jako akcie. Rozdíl je v tom, že když koupíš akcii, vlastníš podíl v konkrétní firmě, zatímco když koupíš ETF, vlastně investuješ do portfolia různých aktiv (např. akcií, dluhopisů), což ti dává větší diverzifikaci. To znamená, že i když jedna akcie klesne, ostatní mohou vyrovnat ztrátu.

Hlavní výhoda ETF je právě ta diverzifikace, což může snížit riziko. Další plus je to, že mají často nižší poplatky než tradiční podílové fondy. Obchodují se stejně jako akcie, prostě na burze během obchodních hodin. Můžeš je koupit a prodat snadno přes brokera.

Mít v portfoliu jak ETF, tak akcie není špatný nápad. ETF ti může poskytnout stabilitu a širší expozici trhu, zatímco individuální akcie mohou přinést vyšší výnosy (ale taky víc rizika). Takže kombinace obojího může být fajn strategie pro začínajícího investora.

143 slov
1.4 minut čtení
11. 2. 2023
Alois Cibulka
Alois Cibulka