Charts.cz/Fórum/Jaké faktory budou ovlivňovat akcie v roce 2025?

Jaké faktory budou ovlivňovat akcie v roce 2025?

Zajímalo by mě, co si myslíte, že ovlivní akciový trh v roce 2025. Je jasné, že ekonomika je dynamická a věci se mohou rychle měnit, ale přece jen by mě zajímalo, jaké konkrétní faktory by mohly mít největší dopad na ceny akcií. Myslíte si, že úrokové sazby budou stále hrát klíčovou roli, nebo se na to budeme dívat jinak? Jaký vliv budou mít politické události, jako jsou volby nebo mezinárodní vztahy? Co třeba nové technologie a inovace – budou firmy schopny udržet krok s konkurencí a jak to ovlivní jejich akcie? A co inflace? Všichni se obávají jejího vzestupu, ale jak moc to může zahýbat s trhy? Taky se mi zdá zajímavé, jak budou reagovat investoři na změny v chování spotřebitelů po pandemii. Jaké trendy vidíte vy? Já se snažím porozumět tomu, co všechno může akcie ovlivnit, abych mohl lépe plánovat své investice. Takže co si myslíte o těchto faktorech a které z nich považujete za nejdůležitější v kontextu roku 2025?

161 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Marcela Horálková
Marcela Horálková

Na akcie v roce 2025 bude mít vliv spousta různých faktorů. Myslím, že úrokové sazby zůstanou důležitý ukazatel, i když se můžou trochu stabilizovat. Politická situace a volby určitě zahýbou trhama. Volatilita kolem mezinárodních vztahů, ať už to budou obchodní války nebo spolupráce, to taky hraje roli. Co se týče technologií, tak inovace jako AI nebo obnovitelné energie můžou výrazně posunout hodnotu firem, které s tím umí pracovat. Inflace je velký strašák - pokud poroste, tak to může zhoršit výhledy ziskovosti firem a investoři pak můžou být opatrní. Spotřebitelské trendy po pandemii taky nezapomínejme – lidi se možná víc zaměří na udržitelnost a online nakupování, což může ovlivnit akcie těch správných sektoru. Takže celkově to bude hodně o tom, jak dobře firmy zareagují na tyhle změny a jak si dokážou udržet konkurenceschopnost. Budeme si muset dávat pozor na tyhle faktory a podle toho plánovat investice.

145 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Alena Holušová
Alena Holušová

No, to je fakt zajímavá otázka. V roce 2025 si myslím, že úrokový sazby budou hrát dost zásadní roli, hlavně jestli se centrální banky rozhodnou je zvyšovat nebo ne. Když je úročení vyšší, tak to může odradit investice do akcií, protože lidi radši dají prachy do bezrizikových nástrojů. Politika taky bude mít velký vliv, jak u nás, tak i globálně. Volby můžou přinést změny v regulacích a daních, což může akcie ovlivnit dost. No a inflace – to je další téma. Pokud se ceny zboží a služeb vyhnou nahoru, podniky to mohou hodně zasáhnout a investoři na to budou reagovat. Co se technologií týká, tak inovace můžou přinést nový hráče na trh, ale i starý firmy můžou mít problém udržet krok a to by mohlo zamíchat s jejich hodnotou. Spotřebitelské chování po pandemii bude určitě taky důležité – lidi se možná změní v tom, co kupují a jak utrácí. Takže celkově bych řekl, že bude hodně faktorů a všechny tyhle věci spolu budou nějak souviset.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 11. 2024
Anna Růžičková
Anna Růžičková