Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a co si mám pohlídat?

Jak začít investovat do kryptoměn a co si mám pohlídat?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do kryptoměn. Nikdy jsem to nedělal a přiznám se, že nevím, kde začít. Je tu tolik různých měn jako Bitcoin, Ethereum nebo nějaké altcoiny, ale jak vybrat tu správnou? A co vlastně potřebuji k tomu, abych mohl investovat? Musím mít nějakou speciální peněženku na kryptoměny nebo to jde i bez ní? A co burzy? Na které bych měl obchodovat a jak si ověřit, že jsou bezpečné? Mám se bát podvodů, nebo jak poznat, jestli je nějaká burza důvěryhodná? A co všechno bych měl sledovat, než udělám svůj první krok? Jsou nějaké tipy, které by mi mohly pomoci minimalizovat riziko? Slyšel jsem, že volatilita kryptoměn je obrovská, takže jak si vlastně nastavit rozpočet na investice a co dělat, když cena nějaké měny začne prudce klesat? Je lepší investovat do několika různých měn nebo se soustředit jen na jednu? A co danění těchto investic? Musím se obávat nějakých daňových povinností při prodeji kryptoměn? Byl bych vděčný za všechny rady a zkušenosti, protože si opravdu nejsem jistý tímto novým světem financí.

174 slov
1.7 minut čtení
17. 10. 2024
Nikola Kočová
Nikola Kočová

Investování do kryptoměn může být docela chaos, ale není to nemožné. Začni tím, že si uděláš nějaký základní průzkum o různých kryptoměnách. Bitcoin a Ethereum jsou dobré na začátek, protože jsou nejznámější, ale zkoukni i altcoiny jako Cardano nebo Solana.

Potřebuješ burzu – třeba Coinbase nebo Binance. Tyhle jsou celkem bezpečné, ale vždycky si přečti recenze a zkontroluj jejich bezpečnostní prvky. A jo, je dobrý mít peněženku, ideálně hardwarovou (např. Ledger), aby sis uchoval svoje krypto mimo burzu.

Volatilita je fakt obrovská, takže se připrav na výkyvy cen. Neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Rozděl si investice do několika měn, abys minimalizoval riziko. Co se týče daní – jo, můžeš mít povinnosti při prodeji, takže se radši podívej na legislativu ve svý zemi.

A hlavně – nedělej unáhlené rozhodnutí při poklesu cen! Vzít si pauzu a promyslet to je někdy lepší než panikařit.

142 slov
1.4 minut čtení
4. 11. 2024
Lukáš Beran
Lukáš Beran

K investování do kryptoměn je dobrý začátek zjistit, co vlastně chceš. Jestli chceš jen zkoušet nebo jsi ochoten investovat víc. Pro začátek si podle mě založ účet na nějaké populární burze jako Coinbase, Binance nebo Kraken. Na těchhle místech je to docela jednoduchý a dobře nasměrovaný.

Peníze si můžeš uchovávat v peněžence. Existujou softwarový (mobilní nebo desktopový aplikace) a hardwarový peněženky, který jsou bezpečnější. Když začneš, klidně můžeš začít jen s burzou, ale časem doporučuju mít vlastní peněženku na větší sumy.

S výběrem měn – Bitcoin a Ethereum jsou takový základ, ale pak si můžeš zkoušet i altcoiny. Sleduj jejich projekty a co za sebou mají. Volatilita je fakt obrovská, takže nenasazuj hned všechny peníze. Měl bys mít rozpočet a dodržovat ho.

A co se týče podvodů – vždycky si ověřuj burzy, koukni se na recenze a jakou mají historii. A jo, danění je důležitý téma; v ČR se daň platí při prodeji, to je dobrý mít na paměti.

Pokud cena klesne, zvažuj, jestli prodávat nebo držet. Někdy je lepší mít portfólio víc měn než se soustředit jen na jednu. Buď opatrnej a nezapomeň se vzdělávat.

183 slov
1.8 minut čtení
21. 7. 2024
Petra Janková
Petra Janková