Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do NFT a vydělávat na tom?

Jak mohu začít investovat do NFT a vydělávat na tom?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat do světa NFT, protože jsem slyšel, že je to teď hodně populární a spousta lidí na tom vydělává. Rád bych věděl, co všechno bych měl udělat jako první krok. Mám nějaké základní znalosti o kryptoměnách, ale NFT mi přijdou jako úplně jiná dimenze. Jaké platformy nebo trhy jsou nejlepší pro začínající investory? Myslíte, že je důležité se zaměřit na určité typy digitálních umění nebo sběratelských předmětů, nebo je lepší diversifikovat? A co ceny? Jak zjistím, zda je cena NFT přiměřená nebo jestli je to jen bublina? Mám strach, že bych mohl investovat do něčeho, co za chvíli nebude mít žádnou hodnotu. Navíc mě zajímá, jaké jsou poplatky spojené s nákupem a prodejem NFT. Slyšel jsem něco o gas fees a dalších nákladech, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní projekty nebo umělce, na které bych se měl podívat? A co když chci nakoupit NFT jako dárek nebo pro osobní sbírku? Je to něco, co má smysl? Dále by mě zajímalo, jak bezpečně uchovávat své NFT po jejich zakoupení, abych se vyhnul případným ztrátám nebo krádežím. Jak dodržujete bezpečnostní opatření? Děkuji za všechny tipy a rady! "}

199 slov
2 minut čtení
12. 11. 2024
Alena Havlová
Alena Havlová

Takže, pokud chceš začít s investováním do NFT, první krok je mít pořádnou peněženku, jako třeba MetaMask. Bez toho se nikam neposuneš, protože to budeš potřebovat k nákupu. Pak se koukni na trhy jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš spoustu projektů a umělců. Je dobrý mít přehled o aktuálních trendech a sledovat co je teď v kurzu. Můžeš se zaměřit na určité typy děl, ale diversifikace může být rozumná, abys nesázel všechno na jednoho koně.

Co se týče cen, tak to chce trochu intuice a sledovat, jak si daný NFT vedl v minulosti. Někdy je to bublina, jindy zas skvělá investice. A jo, nezapomeň na gas fees, což jsou poplatky za transakce. Ty můžou být fakt vysoký během rušných časů.

Pokud sháníš dárky nebo osobní sbírku, tak proč ne? Můžeš najít něco unikátního. Když koupíš NFT, ujisti se, že ho máš v bezpečné peněžence a zálohuj vše potřebné. Opatrnost je důležitá, aby ti někdo nevykradl účet. A nezapomeň sledovat novinky a trendy ve světě NFT, to ti pomůže se orientovat.

168 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Andrea Háchová
Andrea Háchová

První krok je asi si pořídit nějakou kryptoměnu, většinou se používá ETH, protože většina NFT je na Ethereum blockchainu. Pak si založ peněženku jako Metamask, to je základ. Můžeš nakupovat NFT na různých platformách jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Podívej se na trending projekty a umělce, ale dávej pozor na hype, někdy to může být bublina.

Co se týče investic, zaměř se buď na umění nebo sběratelské kousky, ale diversifikace je fajn, aby ses ochránil před ztrátami. Ceny NFT jsou často dost subjektivní, doporučuji sledovat historie prodejů a trendy. Ty "gas fees", co jsi zmínil, jsou poplatky za transakce na Ethereu a můžou být dost vysoké, takže na to pamatuj při plánování nákupů.

Pokud chceš koupit něco jako dárek, určitě to smysl má! Ale vybírej pečlivě, ať to není jen nějaký výstřelek. A co uchovávání? Po nákupu bys měl mít NFT v peněžence a bezpečně ji chránit, ideálně používat hardwarovou peněženku pro větší klid. Bezpečnost je fakt důležitá – nezapomeň si zálohovat klíče a nikdy je nesdílej. Hodně štěstí!

167 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2025
Adam Kučera
Adam Kučera