Charts.cz/Fórum/Co vlastně jsou NFT a proč by měly zajímat investory?

Co vlastně jsou NFT a proč by měly zajímat investory?

Nedávno jsem slyšel hodně povídat o NFT, ale stejně mi to není úplně jasné. Co vlastně ta zkratka NFT znamená? Je to něco jako kryptoměny, nebo je to úplně jiný fenomén? Jak to funguje, a co dělá tyto digitální tokeny tak atraktivní? Viděl jsem, že lidé prodávají obrázky nebo videa za miliony a já se ptám, proč by někdo utratil tolik peněz za něco, co si může stáhnout zdarma? Je v tom nějaká skutečná hodnota, nebo je to jen bublina, která praskne? A proč by měly NFT zajímat investory? Jsou tam nějaké příležitosti pro zisk, nebo je to spíš hazard než investice? Jaké jsou hlavní výhody investování do NFT ve srovnání s tradičními investicemi jako jsou akcie nebo nemovitosti? Myslíte si, že NFT mají budoucnost a mohou ovlivnit trh s uměním nebo sběratelskými předměty? Zajímalo by mě také, jak začít s investováním do NFT. Je to složité, nebo to zvládne každý? Co všechno bych měl vědět předtím, než se do toho pustím? Jaké jsou rizika a na co si dát pozor? Mohli byste mi pomoci pochopit tento nový trend a říct mi, co si o tom všichni myslíte?

188 slov
1.9 minut čtení
21. 4. 2023
Robert Řezáč
Robert Řezáč

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, jsou digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního majetku, jako jsou obrázky, videa nebo dokonce hudba. Na rozdíl od kryptoměn, které jsou zaměnitelné (jako např. Bitcoin), každý NFT je jedinečný a nelze ho nahradit. To je hlavní důvod, proč se lidi zajímají o NFT, i když si mohou stáhnout obrázek zdarma. Když koupíš NFT, kupuješ vlastnictví originálu a to má pro sběratele hodnotu. Je to jako mít vzácnou známku nebo obraz – vlastnictví je to, co dává hodnotu.

Investoři by měli NFT brát v potaz, protože trh s nimi rychle roste a některé NFT se prodávají za astronomické částky. Může to být příležitost k zisku, ale taky je to dost rizikové – ceny můžou kolísat jako blázen a není jasné, zda se stabilizují nebo prasknou jako bublina. V porovnání s tradičními investicemi mají NFT tu výhodu, že jsou relativně nové a můžeš náhle narazit na něco, co má velkou hodnotu.

Pokud chceš začít investovat do NFT, potřebuješ kryptoměnu (většinou Ethereum) a účet na trhu s NFT jako OpenSea nebo Rarible. Není to příliš složité, ale musíš dávat pozor na podvody a snažit se pochopit trh. Rizika tu jsou – od volatility cen po potenciální ztrátu investice. Takže si pořádně nastuduj, co kupuješ, než se do toho pustíš.

212 slov
2.1 minut čtení
9. 5. 2022
Soňa Růžičková
Soňa Růžičková

NFT znamená Non-Fungible Token, což je vlastně unikátní digitální token uložený na blockchainu. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný, každý NFT je jedinečný a představuje vlastnictví konkrétního digitálního nebo fyzického předmětu, třeba obrázku, videa nebo i virtuálního majetku ve hrách. To, co lidi na NFT láká, je fakt, že přinášejí možnost vlastnit něco, co je originální a nedá se to jednoduše zkopírovat. Můžeš mít digitální umění, které má potvrzenou hodnotu a vlastnictví – něco jako sběratelská karta v digitálním světě.

Ano, vidíš ty šílené ceny a spousta lidí se diví, proč by někdo platil tolik za něco, co může stáhnout zdarma. Jde ale o to, že ten stahovaný obrázek není to stejné jako vlastnický certifikát na NFT. Ten certifikát může mít sběratelskou hodnotu, zvlášť pokud jde o známého umělce nebo populární projekt. Mnozí investoři vidí příležitosti v NFT jako v novém trhu, což může být lákavé pro ty, co hledají vysoké výnosy. Je to ale hodně rizikové a trh může být volatilní.

Pokud jde o budoucnost NFT, někteří si myslí, že mohou úplně změnit způsob, jakým funguje trh s uměním a sběratelskými předměty. Je tu potenciál pro inovace a nové modely monetizace. Aby ses do toho pustil, potřebuješ mít nějaké znalosti o kryptoměnách a blockchainu. Vytvoření peněženky a nákup ETH (Ethereum) je základní krok. Rizika zahrnují spekulaci na cenovou volatilitu a podvodné projekty, takže buď opatrný a důkladně si prozkoumej, do čeho investuješ.

234 slov
2.3 minut čtení
24. 5. 2021
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová