Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít diverzifikovat své investiční portfolio?

Jak mohu začít diverzifikovat své investiční portfolio?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s diverzifikací svého investičního portfolia. Mám pár akcií, ale cítím, že bych měl rozšířit své možnosti. Vím, že je důležité mít různé investice, abych snížil riziko a možná i zvýšil zisky, ale nevím, kde začít. Měl bych se zaměřit na kryptoměny, nebo raději na nemovitosti? A co třeba ETF? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak do toho jít bez toho, abych se cítil zahlcený množstvím informací? Zajímalo by mě také, kolik různých typů aktiv je rozumné mít v portfoliu a jestli je lepší investovat postupně nebo se pustit do většího balíku najednou. A co si myslíte o investování do alternativních aktiv jako jsou NFT? Myslíte, že to má smysl pro někoho jako jsem já, kdo je spíše nováček v oblasti investic? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo rady od těch, kteří mají zkušenosti s diverzifikací. Jak jste začínali vy? Co vám pomohlo nejvíc?

148 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2022
Eduard Kovář
Eduard Kovář

Diverzifikace je fakt důležitá. Když už máš akcie, zkus přidat nějaké ETF. Ty ti umožní investovat do různých sektorů a geografických oblastí, což je fajn způsob, jak rozložit riziko bez toho, abys musel vybírat jednotlivé akcie. Co se týče kryptoměn, tak to je hodně volatilní a pro nováčky dost riskantní, takže pokud chceš udělat krok do této oblasti, doporučil bych začít s malým množstvím.

Nemovitosti jsou taky super, ale vyžadují víc kapitálu a správy. Pokud nemáš peníze na koupi nemovitosti, můžeš zkusit REITs (real estate investment trusts), což funguje podobně jako ETF, ale na nemovitosti.

Pokud jde o alternativní aktiva jako NFT, tak bych byl opatrný. Všichni o tom mluví, ale rizika jsou tam taky velká a pokud jsi nováček, tak se můžeš snadno nechat unést.

Co se týče počtu různých aktiv v portfoliu, tak 5 až 10 různých typů by mohlo být dobrý začátek. Není nutné vše nakupovat najednou – můžeš investovat postupně a sledovat, jak se trh vyvíjí. Hlavně se nezapomeň vzdělávat a sledovat trendy. Uvidíš, že časem se to všechno naučíš a bude to snazší.

176 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2022
Marie Pechová
Marie Pechová

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, takže to je fajn, že na to myslíš. Začít můžeš třeba tím, že si rozšíříš akcie o ETF, což jsou fondy sledující indexy a zahrnují různý sektor, takže máš víc rozložení bez velkýho rizika. Kryptoměny můžou bejt zajímavý, ale tam je to hodně o riziku, tak na to opatrně.

Co se týče nemovitostí, to můžeš zkusit přes REITs (real estate investment trusts), což je jako investování do nemovitostí bez nutnosti kupovat fyzický barák. Alternativní aktiva jako NFT? To bych asi nedoporučoval teď, spíš se zaměř na zavedenější věci.

Kolik různých aktiv mít? Záleží na tobě, ale třeba 5-10 různých typů je takový rozumný minimum. Postupné investování je většinou lepší než šlápnout do toho najednou – můžeš se učit za pochodu a reagovat na trh. Každopádně nezapomeň dělat si vlastní průzkum a neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
24. 9. 2021
Bohumil Vlček
Bohumil Vlček