Charts.cz/Fórum/Zajímavé menší tech firmy pro investice

Zajímavé menší tech firmy pro investice

Přemýšlím o investování do technologií a zajímají mě menší firmy, které by mohly mít zajímavý potenciál. Občas mám pocit, že velké korporace jsou sice solidní volbou, ale mnohem vzrušující může být podívat se na ty menší, které teď možná nejsou tak známé, ale mají skvélé inovativní nápady. Chtěl bych slyšet vaše názory na to, které menší tech firmy byste doporučili. Co si myslíte o startupech v oblasti umělé inteligence nebo třeba v oblasti blockchainu? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní jména nebo projekty, které stojí za pozornost? Myslím, že je důležité být v obraze ohledně nových trendů a technologií, takže budu rád za jakékoli tipy nebo zkušenosti, co jste s podobnými firmami měli. Dají se najít nějaké skryté perly v tomto oboru? A jakým způsobem se orientujete v těchto menších hráčích na trhu? Díky moc za jakékoli informace!

137 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Zajímavých menších tech firem je fakt spousta. Pokud tě zajímají start-upy, tak třeba firmy jako UiPath, co se zabývají automatizací procesů pomocí AI, mají velký potenciál. Dále bych doporučil něco v oblasti blockchainu jako Chainalysis, co se zaměřuje na analýzu a zabezpečení blockchainových transakcí. Pak je tu i firmička jako Databricks, která dělá s daty a AI, hodně slibné.

A jak se orientovat? Sledoval bych zprávy z oboru, různé tech akce a konference, kde můžeš vidět nové projekty. Taky se mrkni na crowdfundingové platformy, tam najdeš spoustu nových a zajímavých nápadů přímo od zakladatelů. Hodně štěstí v hledání skrytých perl!

102 slov
1 minut čtení
27. 1. 2025
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Taky mě tohle zajímá. Myslím, že je fajn se podívat na startupy v AI, teď je to hodně v kurzu. Třeba firmy jako OpenAI nebo DeepMind už nejsou úplně malé, ale sleduju i menší hráče jako Hugging Face nebo Stability AI, co dělají s generativními modely. V blockchainu bych doporučil třeba Algorand nebo Polkadot, mají zajímavé technologie a solidní komunitu.

Další věc jsou zelené technologie, snažím se sledovat firmy, co dělají v oblasti obnovitelných zdrojů nebo úložišť energie. Například Rivian v elektromobilech nebo třeba nějaké menší společnosti v oblasti solární energie. Co se týče orientace, sleduju různé tech blogy a weby jako TechCrunch nebo Crunchbase, kde se dají najít novinky a investiční kola. Také je dobré dívat se na akcelerátory jako Y Combinator, tam často vystupují skvělý projekty. Jo a samozřejmě nevěř všemu, co slyšíš - pořádně si zkontroluj finance a tým těch firem.

144 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek