Charts.cz/Fórum/Které dluhopisy jsou nejlepší pro diverzifikaci portfolia?

Které dluhopisy jsou nejlepší pro diverzifikaci portfolia?

Zajímalo by mě, které dluhopisy byste doporučili pro efektivní diverzifikaci investičního portfolia. Mám na mysli, jaké typy dluhopisů by mohly nabídnout nejlepší ochranu proti riziku a zároveň zajistit nějaký výnos. Uvažoval jsem o státních dluhopisech, ale slyšel jsem také, že korporátní dluhopisy nebo dokonce municipální dluhopisy mohou být zajímavou volbou. Jaké máte zkušenosti s těmito různými kategoriemi a jaký podíl byste doporučili mít v portfoliu? Je lepší se soustředit na investice do dlouhodobých nebo krátkodobých dluhopisů? Také by mě zajímalo, zda existují nějaké konkrétní emitenti, které byste doporučili, nebo zda bych měl raději zvolit fondy dluhopisů místo přímého nákupu jednotlivých dluhopisů. Případně jaké faktory bych měl sledovat při výběru dluhopisů, abych minimalizoval riziko a maximalizoval výnos? Díky za tipy.

119 slov
1.2 minut čtení
27. 6. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková

Když to vezmu kolem a kolem, tak státní dluhopisy jsou super na ochranu proti riziku, hlavně ty od stabilních zemí. Ale korporátní dluhopisy můžou nabídnout vyšší výnosy, takže to chce trochu vyvážit. Municipální dluhopisy taky nejsou špatná volba, zvlášť když se podíváš na daňové výhody. Co se týče rozložení, tak bych doporučil mít třeba 40-60% v státních dluhopisech a zbytek v těch korporátních a municipálních. Dlouhodobé dluhopisy mají větší riziko úrokových změn, takže jestli chceš klidnější spánek, tak radši krátkodobé. Když vybíráš emitenty, koukni se na jejich ratingy a finanční zdraví. Místo jednotlivých dluhopisů může být lepší jít do fondů – víc diverzifikace a míň starostí. Sleduj úrokové sazby a ekonomické ukazatele, abys měl představu o tom, jak se trh hýbe.

121 slov
1.2 minut čtení
9. 12. 2024
Miroslav Bezděk
Miroslav Bezděk

Když hledáš způsob, jak diverzifikovat portfolio pomocí dluhopisů, státní dluhopisy jsou určitě skvělý základ. Jsou považovány za velmi bezpečné, takže ti poskytnou stabilitu. Korporátní dluhopisy pak můžou nabídnout vyšší výnosy, ale s větším rizikem. Zkus se podívat na dluhopisy od velkých, stabilních firem, ty obvykle méně kolísají. Municipal bonds jsou fajn pro daňové výhody, pokud žiješ v USA a chceš snížit daňový základ.

Co se týče rozložení portfolia, tak 60 % do státních a 40 % do korporátních by mohlo být rozumný začátek. Krátkodobé dluhopisy sice mají menší výnosy, ale jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb. Dlouhodobé zase mohou nabídnout větší výnosy, ale s rizikem kolísání ceny.

Jestli zvolit jednotlivé emitenty nebo fondy záleží na tobě. Fondy ti dají lepší diversifikaci a sníží riziko, když nemáš čas sledovat jednotlivé dluhopisy. Sleduj ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P, ať víš, co kupuješ. A nezapomeň se dívat na úrokové sazby – když rostou, ceny dlouhodobých dluhopisů padají.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 6. 2024
Renata Jahodová
Renata Jahodová