Charts.cz/Fórum/Investice do dluhopisů v době volatility

Investice do dluhopisů v době volatility

Když se podívám na současné trhy, přijde mi, že jsou jako horská dráha – nahoru, dolů, sem a tam. Mám pocit, že investování do akcií je teď jako chůze po tenkém ledě. Tak se ptám, proč bych měl/a vůbec zvažovat investici do dluhopisů? Vždycky jsem slyšel, že jsou to bezpečnější investice než akcie, ale když je trh tak volatilní, nejsou dluhopisy taky ohrožené? Jaký je vlastně jejich potenciál v tak těžkých časech? Může to být dobrá strategie pro ochranu kapitálu nebo pasivní příjem? A co třeba výnosy? Je pravda, že dluhopisy přinášejí stabilnější výnosy než akcie? A jak to vypadá s rizikem? Nejsou náhodou dluhopisy náchylné na změny úrokových sazeb? Co když úrokové sazby porostou a já budu mít peníze zamčené v dluhopisech s nižším výnosem? Měl/a bych se zaměřit na státní dluhopisy nebo raději na podnikové? Jak vlastně vybrat ty správné dluhopisy pro svůj investiční portfolia? Mám pocit, že je toho tolik k uvážení a jsem si nejistý/á, co by pro mě bylo nejlepší. Jaké máte zkušenosti s investováním do dluhopisů v turbulentních časech?

175 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2023
Renata Jahodová
Renata Jahodová

Když je trh takhle nahoru dolů, investice do dluhopisů může být fakt dobrá volba. Jasně, dluhopisy nejsou úplně bez rizika, zvlášť když úrokové sazby rostou. Pokud máš dluhopisy s fixním výnosem a úroky půjdou nahoru, tak ty tvoje dluhopisy budou mít menší hodnotu. Ale na druhou stranu, státní dluhopisy jsou většinou považovaný za bezpečnější a můžou ti poskytnout stabilní příjem. Když chceš ochranu kapitálu, tak to může být lepší cesta než akcie, který lítaj jako šílený. Podnikový dluhopisy můžou mít vyšší výnosy, ale jsou rizikovější. Takže záleží na tom, co preferuješ – větší výnosy nebo větší jistotu. Ujisti se, že si vybereš dluhopisy s rozumnou dobou splatnosti a neinvestuj všechen svůj kapitál do jednoho typu. Rozložení investic je klíčový. Jenom si dej pozor na to, jaký úrokový prostředí budeš mít v budoucnosti.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 5. 2022
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Investování do dluhopisů v době volatility může být fakt rozumný krok. I když to vypadá, že dluhopisy nejsou úplně v bezpečí, pořád nabízejí větší stabilitu než akcie. Třeba státní dluhopisy jsou víc bezpečné, protože je kryje stát, zatímco podnikové můžou mít vyšší výnosy, ale taky větší riziko. Jo, úrokové sazby mají vliv – když porostou, ceny stávajících dluhopisů klesnou, takže to je věc, co se musí hlídat. Ale pokud máš na dluhopisy delší časový horizont, tak to může být v pohodě. V době trhu je dobrý mít mix – trošku akcií pro potenciál růstu a pár dluhopisů pro stabilitu a pasivní příjem. Takže bych řekl, že se neboj investovat do dluhopisů, ale vybírej si je s rozmyslem.

117 slov
1.2 minut čtení
29. 4. 2022
Alois Švec
Alois Švec