Investice do dluhopisů v době volatility
Když se podívám na současné trhy, přijde mi, že jsou jako horská dráha – nahoru, dolů, sem a tam. Mám pocit, že investování do akcií je teď jako chůze po tenkém ledě. Tak se ptám, proč bych měl/a vůbec zvažovat investici do dluhopisů? Vždycky jsem slyšel, že jsou to bezpečnější investice než akcie, ale když je trh tak volatilní, nejsou dluhopisy taky ohrožené? Jaký je vlastně jejich potenciál v tak těžkých časech? Může to být dobrá strategie pro ochranu kapitálu nebo pasivní příjem? A co třeba výnosy? Je pravda, že dluhopisy přinášejí stabilnější výnosy než akcie? A jak to vypadá s rizikem? Nejsou náhodou dluhopisy náchylné na změny úrokových sazeb? Co když úrokové sazby porostou a já budu mít peníze zamčené v dluhopisech s nižším výnosem? Měl/a bych se zaměřit na státní dluhopisy nebo raději na podnikové? Jak vlastně vybrat ty správné dluhopisy pro svůj investiční portfolia? Mám pocit, že je toho tolik k uvážení a jsem si nejistý/á, co by pro mě bylo nejlepší. Jaké máte zkušenosti s investováním do dluhopisů v turbulentních časech?