Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatými ETF?

Jaký je rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatými ETF?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatými ETF. Chtěl bych vědět, co to vůbec znamená vlastnit fyzické zlato v porovnání s investováním do zlatých ETF. Je to jako mít klenotnici plnou zlata, nebo mám prostě jen papírek, který říká, že mám podíl na nějakém fondu? Jak se liší tyto dvě formy investice, pokud jde o bezpečnost, likviditu a potenciální výnosy? A co když se rozhodnu prodat? Je to u fyzického zlata složitější než u ETF? Také by mě zajímalo, zda má smysl investovat do zlata jako zabezpečení proti inflaci a zda je lepší jít tou tradičnější cestou s fyzickým zlatem nebo prostě investovat do ETF. Jaký máte názor na tyto dvě možnosti? Měli byste nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s jednou z těchto forem investic? Děkuji za jakékoli rady a postřehy!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2023
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra

Rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatými ETF je docela zásadní. Když máš fyzické zlato, tak to znamená, že vlastníš konkrétní cihly nebo mince, což může být fajn, protože to má hodnotu a můžeš si to schovat doma nebo v trezoru. Na druhou stranu, s fyzickým zlatem je problém, že ho musíš nějak zabezpečit a když chceš prodat, tak to může být trochu složitější – musíš najít kupce, dohodnout se na ceně a tak. Takže likvidita může být nižší než u ETF.

Zlatá ETF jsou víc jako akcie – koupíš podíl v fondu, který drží zlato. Je to snadnější na obchodování a většinou i rychlejší prodej. Nemusíš se starat o skladování nebo bezpečnost. Ale vlastně nemáš fyzické zlato v ruce – jen papírek (nebo elektronickou evidenci).

Co se týče investice jako ochrany proti inflaci, zlato tradičně funguje celkem dobře jako zajištění. Mnoho lidí preferuje fyzické zlato pro pocit jistoty, ale ETF může být jednodušší a méně náročné na čas.

Osobně bych se rozhodoval podle toho, co preferuješ. Jestli chceš mít něco hmatatelného – jdi do fyzického zlata. Pokud ti jde o snadný přístup a rychlý prodej, ETF by mohlo být lepší volbou. Každá varianta má své výhody a nevýhody.

198 slov
2 minut čtení
31. 7. 2022
Barbora Krausová
Barbora Krausová

Rozdíl mezi fyzickým zlatem a zlatými ETF je docela zásadní. Když máš fyzické zlato, jako třeba zlaté cihly nebo mince, tak to znamená, že máš něco skutečného, co můžeš vidět a držet v ruce. Ale s ETF vlastně vlastníš jen podíl na fondu, který investuje do zlata, takže ve výsledku je to spíš jako papírek nebo číslo na účtu, co ti říká, kolik zlata máš.

Pokud jde o bezpečnost, fyzické zlato musíš nějak uchovávat – potřebuješ trezor nebo bankovní schránku. Zlaté ETF jsou jednodušší na správu, ale jsou závislé na trhu a můžeš mít obavy o stabilitu fondu. Likvidita je otázka – s ETF můžeš prodat kdykoliv během obchodních hodin, zatímco s fyzickým zlatem to může být složitější; musíš najít kupce a domluvit se.

Z pohledu potenciálního výnosu – zlato obecně slouží jako ochrana proti inflaci, takže investice do něj má smysl. Ale jestli je lepší fyzické zlato nebo ETF? To záleží na tvých preferencích. Pokud chceš mít jistotu a něco hmatatelného, asi bude lepší fyzické zlato. Na druhou stranu pokud nechceš řešit skladování a chceš rychlý přístup k likviditě, pak ETF může být lepší volba.

Osobně jsem měl zkušenosti pouze s ETF, protože jsem nechtěl řešit skladování a bezpečnost. Ale co se týče prodeje – u ETF to jde snadno přes brokera, zatímco u fyzického zlata to může být fakt o nervy. Takže si dobře rozmysli, co od investice očekáváš.

230 slov
2.3 minut čtení
13. 9. 2023
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec