Fyzické zlato vs. zlaté ETF – co je lepší volba?
Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně investic do zlata. Zajímá mě, zda je lepší kupovat fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, nebo se spíš zaměřit na zlaté ETF. Slyšel jsem, že fyzické zlato může mít výhodu v tom, že ho můžete mít přímo ve svém vlastnictví a v případě krize je to cenný majetek, který máte doslova v ruce. Na druhou stranu, zlaté ETF se zdají být jednodušší na obchodování, nemusíte se bát skladování a pojištění jako u fyzického zlata. Ale co když dojde k nějakému velkému krizovému scénáři? Může se stát, že ETF nebudou mít stejnou hodnotu jako fyzické zlato? A jak to vlastně funguje s těmi poplatky? Četl jsem, že u ETF platíte určité poplatky za správu a obchodování, ale jak je to s nákupem a prodejem fyzického zlata? Není tam také něco navíc? Možná bych měl zvážit i faktory jako likvidita a dlouhodobý růst hodnoty. Jaké jsou vaše zkušenosti? Co byste doporučili někomu, kdo se snaží rozložit své investice a přemýšlí o zlatu jako o stabilní alternativě? Díky za každou radu!