Charts.cz/Fórum/Fyzické zlato vs. zlaté ETF – co je lepší volba?

Fyzické zlato vs. zlaté ETF – co je lepší volba?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně investic do zlata. Zajímá mě, zda je lepší kupovat fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, nebo se spíš zaměřit na zlaté ETF. Slyšel jsem, že fyzické zlato může mít výhodu v tom, že ho můžete mít přímo ve svém vlastnictví a v případě krize je to cenný majetek, který máte doslova v ruce. Na druhou stranu, zlaté ETF se zdají být jednodušší na obchodování, nemusíte se bát skladování a pojištění jako u fyzického zlata. Ale co když dojde k nějakému velkému krizovému scénáři? Může se stát, že ETF nebudou mít stejnou hodnotu jako fyzické zlato? A jak to vlastně funguje s těmi poplatky? Četl jsem, že u ETF platíte určité poplatky za správu a obchodování, ale jak je to s nákupem a prodejem fyzického zlata? Není tam také něco navíc? Možná bych měl zvážit i faktory jako likvidita a dlouhodobý růst hodnoty. Jaké jsou vaše zkušenosti? Co byste doporučili někomu, kdo se snaží rozložit své investice a přemýšlí o zlatu jako o stabilní alternativě? Díky za každou radu!

176 slov
1.8 minut čtení
3. 9. 2024
Luboš Rada
Luboš Rada

Přemýšlení o investici do zlata je fajn, ale fakt záleží na tvých cílech. Fyzické zlato má tu výhodu, že ho máš pod kontrolou, což je super v případě nějaký krize. Můžeš s ním manipulovat, prodat nebo si ho schovat, jak chceš. Ale musíš mít na paměti náklady na skladování a pojištění, což může být dost drahý.

Zlatý ETF jsou zas jednodušší na obchodování a likvidita je mnohem lepší. Můžeš rychle nakupovat a prodávat bez starostí okolo fyzického zlata. Ale jak říkáš, pokud dojde k vážné krizi, může být problém s hodnotou ETF. Můžeš mít pocit, že jsi ochuzený o tu jistotu fyzického zlata.

Poplatky za ETF jsou většinou nízké, ale za fyzické zlato platíš prémie a další náklady při nákupu a prodeji. Takže je dobré si to spočítat. Na konci dne jde o to, co ti víc vyhovuje - jestli preferuješ vlastnictví a hmatatelnost nebo jednoduchost a flexibilitu investice. Zkus si zvážit všechny pro a proti podle svých preferencí.

158 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Aleš Bezděk
Aleš Bezděk

K tomu fyzickému zlatu a zlatým ETF ti mohu říct pár věcí. Fyzické zlato je super, protože ho máš doslova v ruce a v krizích to může být cennější než papírové investice. Jenže s ním jsou starosti – musíš to někde skladovat, pojistit a hlídat před krádežemi. Navíc, když chceš prodat, tak se ti může stát, že najdeš kupce, ale musíš počítat s poplatky za ražbu a případně i provize pro prodejce.

Zlatá ETF jsou fakt pohodlnější. Můžeš obchodovat přímo z domu, bez starostí se skladováním, ale máš tam ty poplatky za správu. A co se týče krize, tak je to pravda, že ETF může ztratit hodnotu, pokud by došlo k velkým problémům na trhu. Ale obecně platí, že zlato jako takové je stabilní aktivum a má dlouhodobou tendenci růst.

Pokud chceš rozložit investice, možná by stálo za to mít kombinaci obojího. Fyzické zlato jako pojistku a ETF pro rychlý přístup a snadné obchodování. To je můj názor.

156 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Václav Havelka
Václav Havelka